14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Tirgu Jiu intentioneaza sa imprumute bani de la populatie

Primaria Tirgu Jiu intentioneaza sa imprumute bani de la populatie

Obligatiunile municipale ar putea aduce miliarde de lei pentru dezvoltarea utilitatilor publice

Primaria Tirgu Jiu ar putea face rost de bani pentru aplicarea unor proiecte in domeniul utilitatilor publice, imprumutindu-se de la populatie. Modalitatea prin care se pot obtine aceste sume o reprezinta emiterea de obligatiuni municipale. Mai multe primarii din tara au apelat deja la a acest mijloc pentru a face rost de bani.

Prima care s-a imprumutat la populatie a fost Primaria Mangalia, dupa care au urmat cele din Predeal, Zalau, Cluj-Napoca, Timisoara si Ploiesti. Primarul municipiului Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a spus ca a aflat despre obligatiunile municipale la intilnirea cu primarii din tara, care a avut loc la Mangalia, in urma cu doua saptamini.

„Primaria din Mangalia a emis in urma cu doi ani astfel de obligatiuni si a obtinut niste sume de bani pe care le-a folosit pentru diferite proiecte incepute in oras. Din ce in ce mai multe orase apeleaza la aceasta forma de imprumut. Am invitat o firma de specialitate care sa explice in ce consta emiterea acestor obligatiuni“, a spus Florin Circiumaru.

Daca se va imprumuta de la populatie, Primaria Tirgu Jiu va folosi banii pentru sistemul de incalzire a orasului

Reprezentantii unei societati de valori mobiliare din Bucuresti au explicat ieri conducerii Primariei Tirgu Jiu ce presupune aceasta forma de imprumut de la populatie. „Avind in vedere dobinda la creditele bancare, emiterea de obligatiuni s-a dovedit mult mai rentabila. Banii astfel obtinuti pot fi folositi in proiecte nelucrative, cum ar fi utilitatile publice, dar care nu sint profitabile, sau in proiecte lucrative care aduc venituri si mai amortizeaza din datorie. Valoarea minima a unei obligatiuni este de 25.000 de lei, dar toate primariile din tara au emis obligatiuni cu valoare de 100.000 de lei“, au spus reprezentantii societatii de valori mobiliare. Pentru a putea imprumuta bani de la populatie, Primaria Tirgu Jiu are nevoie de aprobarea consiliului local.

„La discutii au fost invitati reprezentantii economici ai primariei, dar si consilierii municipali care au pregatire in domeniul economic. Deocamdata, sintem la nivelul de discutii. Daca se va obtine aprobarea din partea consiliului local, banii pe care ii vom imprumuta de la populatie ii vom folosi in primul rind pentru modernizarea sistemului de incalzire a orasului, care reprezinta una din cele mai mari probleme in prezent. Nu ne vom arunca la sume prea mari pentru inceput“, a mai spus Florin Circiumaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS