10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultorii gorjeni nu vor beneficia de despagubiri

Agricultorii gorjeni nu vor beneficia de despagubiri

In judetul Gorj s-au recoltat de pe intreaga suprafata cultivata 15.120 de tone de griu. Aceasta cantitate se afla in majoritate la producatorii individuali – peste 14.000 de agricultori, in judet existind doar 58 de societati care au in administrare suprafete de teren agricol.

Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Gorj a intocmit tabele cu suprafetele calamitate de seceta, pe care le-a inaintat la ministerul de resort pentru acordarea de despagubiri.

„Sint 13.000 de hectare calamitate in proportie de peste 50%, din suprafata totala insamintata cu griu, de 14.000 de hectare.

In judetele grav afectate de seceta, despagubirile pe care ministerul le poate acorda sint de 50% din valoarea pagubei. La nivelul judetului Gorj, nici un producator nu si-a asigurat culturile, iar conform legii numai cei asigurati vor putea beneficia de despagubiri. Nu stiu ce se va intimpla. Probabil ca va aparea o ordonanta care sa reglementeze acordarea despagubirilor pentru culturile calamitate. In ceea ce priveste asigurarea cu saminta pentru toamna, avem 1.000 de tone de griu, insa necesarul este de 3.500 de tone“, a spus Petre Ecobici, directorul DGAIA Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS