14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaranii din Birca isi vor inapoi boii luati cu forta la colectivizare

Taranii din Birca isi vor inapoi boii luati cu forta la colectivizare

Citeva zeci de tarani din Birca cer sa li se dea inapoi animalele si atelajele luate abuziv in timpul colectivizarii. Ei spun ca, asa cum altora li

s-au returnat casele si paminturile sau li s-au dat sumele de bani corespunzatoare valorii acestora, nu vad de ce nu ar avea dreptul sa fie despagubiti.

Vasile Capisizu, zis Banciu, unul dintre cei nemultumiti, povesteste ca tatal sau chiar a facut puscarie pentru ca a refuzat sa-si bage de bunavoie animalele in colectiv:

„In Birca sint multi care au ramas fara animale la colectivizare. In ’59, au venit la tatal meu si au vrut sa-i ia cei doi boi, carul, plugul, grapa si tot ce mai avea, pentru muncile cimpului, dar el nu a vrut sa le dea. Pentru asta a fost arestat si a stat un an in puscarie, a fost batut si schingiuit. De la asta i s-a tras si moartea. Ajunsesera sa-l considere chiar legionar. Dupa ce l-au arestat au venit cei de la CAP si mi-au cerut sa intru cu boii in colectiv. Le-am spus ca intru, dar sa mi-i lase mie sa am grija de ei. L-a inceput mi i-au lasat, dar apoi mi i-au luat si mi-au dat altii in loc, niste rapciugosi“.

Un bou costa de trei ori cit o casa

Familia Capisizu a trebuit sa vinda aproape tot pentru a-l scoate pe Constantin, tatal lui Vasile, de la „racoare“. Si au ramas si fara bruma de unelte pe care si le agonisisera ca sa-si munceasca pamintul.

„Boii erau de pret pentru o familie. Daca nu aveai boi pe atunci erai sarac. Un bou valora vreo 14.000 de lei, in timp ce banita de porumb era noua lei, iar o casa, 5.000 de lei. Acum, dupa ce s-au dat inapoi casele si paminturile luate pe timpuri cu forta, am cerut si noi sa fim despagubiti pentru ce ni s-a luat. Pentru boi si atelaje. Dar nimeni nu ne baga in seama, pentru ca legile sint pentru cei bogati si care au puterea. Nu stim ce sa mai facem si cui sa ne mai adresam ca sa ni se faca dreptate. Si ca mine sint zeci in Birca“, se plinge nea Banciu.

„Sa dea statul in judecata“

Petentii au cerut chiar si primariei sa-i ajute sa li se faca dreptate, dar nici edilii nu pot face nimic.

„Unii au fost despagubiti dupa Legea 112/1995, cu retrocedarile, altii dupa Legea 10/2001, cu paminturi, dar in ceea ce priveste animalele confiscate la cooperativizare nu avem nici o lege. Nu putem face nimic noi. S-au retrocedat in Birca, o moara, conace, case batrinesti, dar nu avem cadru legal pentru restituirea animalelor, atelajelor etc. Unele au fost donate, altele luate pur si simplu abuziv. Nu avem ce face sa-i ajutam pe cei nemultumiti, decit sa dea statul in judecata pentru a fi despagubiti in bani sau in natura“, a spus Marin Popa, primarul comunei. Taranii stiu insa ca drumul proceselor va fi lung si costisitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS