15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Stiri diverse

Un fost maistru militar si-a bagat mama in spital pentru 500.000 de lei

Ecaterina Burnea, de 63 de ani, din Goicea, se zbate intre viata si moarte dupa ce a fost batuta crunt de fiul sau in seara de luni, 8 iulie. Ion Burnea, de 46 de ani, si-a luat parintii la bataie pentru ca nu au vrut sa-i dea 500.000 de lei. Fost maistru militar, fiul sotilor Burnea a fost disponibilizat si a revenit in satul natal in urma cu citva timp. Satenii spun ca a avut un comportament normal fata de parinti pina luni seara, cind a venit acasa cam „afumat“. Le-a cerut parintilor sa-i dea niste bani, dar acestia l-au refuzat. Intr-un moment de furie, Ion Burnea l-a imbrincit pe Gheorghe, tatal sau, si apoi si-a luat mama la bataie. A lovit de mai multe ori cu pumnii, apoi cu ce i-a cazut la indemina, pina a lasat-o lata. Ecaterina Burnea a fost transportata de urgenta la Spitalul Clinic nr. 1 Craiova in stare foarte grava. Din cauza politraumatismelor suferite, ea a fost conectata la aparatele medicale care o tin inca in viata. Politistii au inceput in acest caz o ancheta, urmind ca, in functie de concluziile medico-legale, sa fie luate masurile prevazute de lege.

(R.G.)

Un Renault a lovit o batrinica

O gorjeanca din Dragotesti a fost accidentata de un autoturism Renault al carui sofer nu detinea permis de conducere. Constantina Pasarescu, de 72 de ani, se deplasa luni pe drumul judetean care trece prin Dragotesti, fiind lovita in plin de un Renault, condus de Gheorghe Constantin, de 42 de ani, din Matasari. Desi nu detinea permis de conducere, soferul a plecat la drum cu autoturismul firmei SC&N SRL din Lupeni. Conducatorul auto a fost retinut de politie in baza unei ordonante de 24 de ore, iar batrina a fost transportata cu rani usoare la Spitalul din Tirgu Jiu.

(E.M.)

In Olt, femeile domina barbatii

Datele preliminare ale recensamintului din judetul Olt releva ca populatia de aici este in scadere fata de cea din anul 1992, cind a avut loc ultimul recensamint. Statistica arata ca la numaratoarea din martie 2002 au fost inregistrati cu 33.015 locuitori mai putin decit la recensamintul anterior, cifra totala a cetatenilor judetului ridicindu-se la 490.276 de persoane. Motivele care au determinat aceasta „scadere“ sint reprezentate de diferenta dintre nascutii vii si decedati, precum si de diferenta dintre persoanele plecate din judet si cele venite.

In ceea ce priveste structurarea populatiei pe sexe, in 2002 se observa mentinerea „dominatiei“ persoanelor de sex feminin – 249.087, fata de 241.189 de persoane de sex masculin. In prezent, raportul dintre sexe este de 1.033 de femei la 1.000 de barbati, in timp ce in urma cu zece ani erau 1.027 de femei si tot… 1.000 de barbati. Situatia se mentine si in mediul urban, unde 51,3% din populatie o reprezinta femeile, raportul fiind de 1.053 de persoane de sex feminin la 1.000 de persoane de sex masculin. Cresterea numarului persoanelor de sex feminin s-a observat nu doar in mediul urban, ci si in cel rural, unde ponderea este cam aceeasi, 1.021 de femei la 1.000 de barbati.

(C.R.)

Speculantii din piete ii hranesc fara sa vrea pe saracii din Tirgu Jiu

Administratia Pietei Centrale din Tirgu Jiu a confiscat la sfirsitul saptaminii trecute aproape trei tone de legume de la comerciantii care nu aveau acte de provenienta pentru marfa. Miile de kilograme de rosii, cartofi, ceapa , varza si castraveti au fost predate pe baza de proces-verbal Cantinei sociale din localitate. Produsele vor fi transformate in conserve pentru iarna. „Dupa ce vom termina de facut provizii la Cantina saracilor, vom duce legumele confiscate la centrele de plasament din oras. Actiunile vor continua pentru ca respectivii comercianti nu sint altceva decit speculanti care cumpara de pe piata de gros si apoi vin cu marfa pe tarabe. Certificatele de producator sint eliberate cu prea mare usurinta de primariile locale pentru ca la controalele efectuate la domiciliu nu am gasit decit buruieni in gradina asa-zisului producator“, a spus Ion Nasarimba, administratorul Pietei Centrale.

(C.C.)

500 de milioane de lei pentru tabara de sculptura de la Tirgu Jiu

Cea de-a doua editie a Taberei Internationale de Sculptura „Constantin Brancusi“ va fi organizata incepind cu 20 iulie la Tirgu Jiu. Sapte sculptori desemnati de Uniunea Artistilor Plastici din Romania si trei sculptori japonezi vor participa la aceasta manifestare. Costurile au fost estimate la aproximativ 500 de milioane de lei . Din bugetul local se vor aloca doar 200 de milioane de lei, restul banilor urmind sa fie obtinuti din sponsorizari. Tabara va dura o luna, iar inainte de a se apuca de lucru artistii vor studia orasul pentru a identifica locurile unde isi vor amplasa lucrarile. La prima editie a acestei manifestari , desfasurata in vara anului trecut, in Tirgu Jiu au ramas 11 sculpturi, una dintre ele fiind estimata la citeva zeci de mii de dolari.

(C.C.)

Peste 180 de kilograme de carne confiscate

Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare Olt au controlat zilele trecute circa 250 de agenti economici. Vizati au fost si cei care vindeau marfa in pietele din judet. Cu aceasta ocazie, au fost din nou inregistrate nereguli pentru care s-a dispus confiscarea a 181,5 kilograme de carne si preparate din carne, 122 de oua si 20 de kilograme de produse lactate. Valoarea totala a produselor confiscate s-a ridicat la aproape 12 milioane de lei. Printre firmele care au avut „privilegiul“ de a fi onorate cu vizita inspectorilor s-au numarat SC SPAAR SRL Potcoava, AF ION CLAUDIU din Draganesti-Olt, SC PLUS SRL Corabia, SC FLORIS SRL Slatina etc.

(M.M.)

„Arta, motiv de a calatori“

Consiliul local al copiilor craioveni, impreuna cu Muzeul Olteniei, a lansat ieri al doilea proiect oficial, in scopuri caritabile. „Arta, motiv de a calatori“ este o expozitie de pictura cu licitatie, gazduita de Galeria Colosseum a Muzeului Olteniei si care le va oferi tinerilor artisti sansa de a vedea lumea. Tablourile vor putea fi licitate pe 17 iulie.

(F.E.)

MEVA Turnu Severin – pe drumul cel bun

Fabrica de vagoane MEVA Drobeta Turnu Severin ar putea moderniza, pina la sfirsitul anului, aproximativ 1.000 de vagoane, ceea ce ar readuce uzina pe linia de plutire, dupa ce numarul comenzilor a scazut simtitor in ultima perioada. Societatea Nationala CFR a comandat modernizarea a numai 50 de vagoane in acest an, astfel ca intreprinderea severineana cauta comenzi pe piata internationala. Pentru acest an, MEVA are contracte in derulare, pentru firme din Ungaria, Grecia si Germania. In luna iunie, uzina de vagoane a inregistrat o cifra de afaceri de un milion de euro.

(F.L.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS