14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai sint si tigani caldarari

Mai sint si tigani caldarari

Trandafir a ajuns cu ai lui in Birca acum patru zile. Intii a dat o raita prin sat cu caruta, sa-l vada lumea si sa-l cheme. Apoi i-a luat el, pe rind. S-a dus mai inainte la Ion, unicul de pe ultima ulita, si a deshamat caii, i-a lasat sa pasca pe buza santului si el cu copiii au intins cortul, peste drum. Muierea a plecat dupa stir, mai incolo, sa bage in oala, spre seara. De-atunci tot acolo sta Trandafir, ca a primit comanda buna, vreo trei galeti si un cazan. Afacerea e buna, zimbeste el pe sub mustata, in timp ce cu ciocanul indreapta tabla. Cu toata seceta, vara asta o sa aiba ce le baga in gura plozilor.

Tarzan, Jandarica si Zivideanca sint trei din copiii lui Marian Radulescu, zis Trandafir din Giurgita. Mai are tiganul si alti copii, dar aia s-au insurat, au casele lor. Tot caldarari sint si ei, dar prin alte parti, cu familiile. Pe Trandafir l-au lasat sa se descurce cu cei mici. Nu-i vorba, se descurca, doar unul e Trandafir, tigan caldarar din tata in fiu, cu meseria in mina din pruncie. Si apoi, ii place tiganului meseria, e frumoasa si cunoaste multa lume.

In casa din Giurgita se duce cind ii razbeste frigul pe copii. Stau acolo pina da caldura si maninca ce-a muncit restul anului. Se odihnesc, lenevesc si mai fac ce trebuie prin casa. Cum iese soarele, Trandafir scoate caruta din sopron, o primeneste, isi ia nevasta si copiii si pleaca. Din sat in sat, din comuna in comuna. Intr-un loc sta vreo doua-trei saptamini, caci primeste destule comenzi. Nu intra la oameni in casa, ci isi pune cortul mai incolo, la marginea satului. Asa nu-i face nimanui probleme si nici nu se incurca cu lumea.

Trandafir e independent, cistigul nu-l imparte cu nimeni, doar cu muierea si cu copiii. Nu cere mult, dar se aduna. 50.000 o galeata, cu materialul omului. La cazanul de tuica face mai mult, dar anul asta nu prea are sperante, e seceta si prune nu sint. Mai lucreaza si pe de-ale gurii, ori pe bautura, dar mai rar, cind vede ca n-au bani oamenii. Altfel nu se tocmeste, caci ai lui sint multi… si burta cere.

Ii e bine tiganului seara, lucrul e cu spor, banul e ban, iar copiii nu se dau indarat de la munca. Si cind pripeste soarele mai tare se despuie toti de toale si se scalda in vreo apa, pe aproape.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS