15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalorifer romanesc cedez caldura contra cost!

Calorifer romanesc cedez caldura contra cost!

• Pret guvernamental 800.000 de lei, fara TVA • Debransindu-va acum, beneficiati de reducere la… caldura!

Romanii, popor prietenos si tolerant, si-au facut peste noapte un dusman de temut, capricios si nemilos, care te buzunareste iarna de te trec vara toate transpiratiile. Caldura, caci despre ea este vorba, a ajuns sa fie pentru urmasii dacilor si ai romanilor un adevarat cosmar. Or fi tinut romanii piept cotropitorilor turci, dar in fata unui val de caldura sau a pretului gigacaloriei s-au predat. Neconditionat.

Daca temperaturile toride nu-ti dau inca palpitatii si vei scapa din vara fara sa fi auzit nici macar o data sirena salvarii la usa casei tale, cu siguranta la iarna vei avea batai de inima. 800.000 de lei este noul pret al gigacaloriei cea datatoare de caldura pe timp friguros. Pret fara TVA. Asa au stabilit saptamina trecuta guvernantii si asa a ramas batut in cuie. Cui nu-i place caldura pe timp de iarna n-are decit doua solutii: ori debranseaza caloriferul, ori plateste, daca poate, intretinerea.

Pe timp geros, pentru incalzirea unei camere de apartament se consuma cam o gigacalorie pe luna. Pret: 800.000 de lei fara TVA. O persoana mai plateste la intretinere apa calda, apa rece si alte utilitati, in jur de 250.000 de lei. Facind un calcul simplu, intr-o garsoniera in care locuieste o singura persoana, intretinerea va depasi 1.000.000 de lei. Locatarii apartamentelor cu trei sau patru camere vor plati la intretinere, numai pentru apa calda si caldura, aproximativ valoarea unui salariu mediu pe economie pe care nu toata lumea il cistiga. Iar de subventii de la stat… numai vorbe de bine!

Vestea cu scumpirea gigacaloriei i-a lasat pe craioveni fara replica, multi nestiind inca ce vor sa faca in viitor.

„Nu stiu ce sa spun. Prefer sa nu ma gindesc inca la ce-am sa fac la iarna. Abia am reusit sa achit restantele din urma la intretinere si acum o voi lua de la cap. Nu poti sa platesti atitia bani decit daca ai un salariu de citeva milioane bune. Cine cistiga la noi atitia bani?“, spune Sandu Petre, zugrav.

Multi pensionari isi vad viitorul intr-o rubrica de mica publicitate: „Schimb apartament cu garsoniera“, asta in cazul in care cineva s-ar incumeta sa le ridice de pe umeri povara celor doua sau trei camere incalzite!

Si totusi, oltenii nu s-au gindit inca la debransare ca la o solutie. Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova, spune ca numarul cererilor de debransare nu a crescut de cind s-a anuntat majorarea pretului gigacaloriei: „Am primit doua-trei cereri, nimic mai mult. Nu s-a inregistrat nici o crestere a numarului de persoane care solicita debransarea, dar nici nu ni s-a transmis oficial majorarea pretului gigacaloriei“.

Perspectivele nu sint deloc… calde! Intr-un oras in care furnizarea apei calde poate fi intrerupta in orice clipa din cauza datoriilor, in care apa rece curge la robinete din cauza tolerantei furnizorului, nu are rost sa vorbim despre calorifere calde in iarna 2002 – 2003.

Acum, caldura o primim gratis, de la soare, in cantitati greu suportabile. Dar cine stie, poate ca se va ivi vreun inventator care va descoperi cum poti sa conservi caldura primita gratis vara pina la iarna. Totul este sa nu o distribuie tot pe bani!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS