14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate19 tari participa la Festivalul International de Folclor „Hercules“

19 tari participa la Festivalul International de Folclor „Hercules“

Ansamblul folcloric „Banatul“ din Ontario a tinut in picioare, minute in sir, sute de turisti

Cea de-a XXXII-a editie a Festivalului International de Folclor „Hercules“, din statiunea Baile Herculane, a fost inaugurata luni, la ora 18.00. 19 tari participa, timp de cinci zile, la aceasta manifestare de exceptie, cu formatii artistice si ansambluri de dansatori.

Festivalul a debutat cu o parada a portului popular, pe traseul Statuia lui Hercules – Restaurantul Cerna – Blocuri – Parcul Vicol, spre incintarea celor aproximativ 4.000 de turisti prezenti in statiune. Tribunele Teatrului de vara din Baile Herculane s-au dovedit a fi neincapatoare pentru cei care au dorit sa vada spectacolul porturilor populare.

Din Canada, participa la acest festival Ansamblul „Banatul“, alcatuit din elevi si studenti, vorbitori de limba romana, desi sint nascuti pe teritoriul Americii de Nord. Ei au venit la Baile Herculane din regiunea Chiccinett-Ontario, pentru a le oferi spectatorilor romani si straini un program de muzica din Banat.

De altfel, ansamblul folcloric canadian apartine societatii culturale „Banatul“ din Ontario si Parohiei Sf. Ioan Botezatorul. La finalul evolutiei, din prima seara a festivalului, membrii ansamblului au primit aplauze la scena deschisa, pentru evolutia de exceptie pe care au avut-o la Teatrul de vara din Baile Herculane, reusind sa tina in picioare, minute in sir, sute de turisti veniti sa-i priveasca.

Asteptat la inaugurarea festivalului, Dan Matei Agathon a intirziat o ora si jumatate

Din Mexic, Grupul folcloric „Alianta“, din regiunea Cllavira, cu capitala la Sartillo, a prezentat dansuri si cintece din opt regiuni ale Mexicului. Cel mai apreciat a fost un dans din regiunea Nadkjarit, ce a reprezentat vremea culesului la trestia de zahar.

Asteptat la inaugurarea Festivalului International de Folclor „Hercules“, ministrul turismului, Dan Matei Agathon, a intirziat mai bine de o ora si jumatate, ceea ce nu i-a impiedicat insa pe organizatori sa inceapa spectacolul.

„Este un eveniment important, pentru ca de putine ori ne este dat sa vedem atitea ansambluri folclorice si cred ca nu exista ocazie mai buna decit sa petreci citeva seri cu aceste trupe“, a spus Dan Matei Agathon, care a primit din partea organizatorilor trofeul „Hercules 2002“.

In tribunele Teatrului de vara din Baile Herculane a ajuns si Cosmin Gusa, secretarul general al PSD, care nu a ezitat sa zimbeasca larg catre publicul feminin din tribune, in momentul in care a fost prezentat de catre organizatori.

Pe parcursul celor cinci zile, festivalul va fi gazduit, pe rind, de statiunea Baile Herculane, Caransebes si Resita, iar toate spectacolele se vor desfasura in aer liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS