13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele statelor candidate la UE asteapta integrarea

Firmele statelor candidate la UE asteapta integrarea

Desi dezbaterile referitoare la extinderea catre Est a Uniunii Europene se intensifica, un studiu realizat de grupul Bank Austria Creditanstalt, „Europe Barometer“, arata ca atitudinea managerilor si a populatiei din statele candidate este pozitiva fata de integrarea in UE.

Ca si anul trecut, 83% dintre manageri asteapta ca extinderea sa aiba efecte favorabile asupra tarii lor, iar 73%, cu un procent mai putin decit in 2001, considera ca actualii membri ai UE vor beneficia, in egala masura, de pe urma largirii Uniunii.

Doar noua procente dintre manageri, fata de 10% in 2001, se tem ca extinderea ar putea avea un impact negativ. Concluziile studiului efectuat in rindul a 720 de manageri si a noua mii de alte persoane din noua state ale Europei Centrale si de Est, printre care si Romania, arata ca populatia este insa mai putin optimista decit managerii.Doar 58% dintre respondenti considera ca extinderea UE va avea efecte pozitive.

In schimb, 17% dintre persoanele intervievate se tem de consecinte negative, 12% sint indiferente, iar 14% nu au nici o opinie. Doar trei procente dintre manageri se opun adoptarii euro ca moneda unica. Majoritatea optimistilor se afla in Bulgaria, Croatia si Polonia, iar managerii din Ungaria, Romania, Slovacia si Republica Ceha tind sa fie mai sceptici fata de introducerea euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS