20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVaricele, inamicul picioarelor

Varicele, inamicul picioarelor

Varicele, inamicul numarul unu al picioarelor, apare ca din senin, si neglijat, devine dureros si inestetic.

Varicele hidrostatice reprezinta o boala cronica a venelor superficiale ale membrelor inferioare, caracterizata prin dilatatii permanente ale peretelui venos, determinate de alternari morfologice ale acestuia.

Aceste alterari ale peretelui venos sint rezultatul modificarilor degenerative ale tesutului conjunctiv din peretele vascular. Din acest motiv, aceasta afectiune poate fi considerata drept o „colagenoza“, justificind in acelati timp si caracterul familial al acesteia.

In geneza bolii varicoase s-au incriminat o multitudine de factori care numai prin asociere pot explica, in parte, aparitia acestei afectiuni.

Factorii determinanti in aparitia varicelor sint: factorul genetic, tipul constitutional, sexul (femeile sint mai predispuse la aparitia varicelor decit barbatii), virsta (peste 40 de ani), profilul endocrin, sarcina, obezitatea.

Aparitia varicelor este semnalata de: jena dureroasa la nivelul gambelor dupa o perioada de ortostatism prelungit; senzatie de greutate a gambei sau de tensiune la nivelul gleznei; prurit inexplicabil pe traiectul venelor safene (de la nivelul gleznei pe fata interna a gambei si coapsei).

Toate aceste fenomene apar progresiv si sint mai evidente la sfirsitul unei perioade de ortostatism prelungit sau de pozitie sezanda indelungata. Aceasta simptomatologie resimtita de bolnav este acompaniata de aparitia progresiva a unui edem moale (in jurul gleznei). Netratate sau tratate incorect, pot duce la complicatii ca: ruptura varicelor cu hemoragie, tromboflebita, ulcerul de gamba, dermatita pigmentata, celulita scleroasa. Tratamentul curativ al acestei boli este cel chirurgical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS