22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSectia de Psihiatrie de la Leamna le asigura bolnavilor conditii de statiune

Sectia de Psihiatrie de la Leamna le asigura bolnavilor conditii de statiune

Aer ionizat, peisaj mirific, paturi cu lenjerie roz, ciorbita de pui, sos de masline cu friptura de pasare si gogosi cu gem la masa de prinz – iata citeva motive pentru a petrece un „sejur de vis“ in… Sectia de Psihiatrie Leamna.

Construita in anii ’80, Sectia de Psihiatrie Leamna a Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova a fost conceputa ca un centru de tratament pentru bolnavii cu afectiuni psihice cronice. Unitatea spitaliceasca din Leamna dispune de 25 de paturi, cladirea fiind situata in padurea Bucovat, intr-o zona cu atmosfera puternic ionizata, cum numai in unele statiuni de munte se poate gasi.

Cadrele medicale spun ca aici vin numai femei care sufera de nevroze, psihoze – e vorba doar de cazuri mai putin grave. Bolnavele stau aici cam doua-trei saptamini si vin in medie de doua ori pe an, iar starea lor se amelioreaza vizibil pina la externare.

Curatenie si asternuturi roz

Conditiile oferite aici sint incredibil de bune, daca stam sa comparam cu orice institutie spitaliceasca din judetul Dolj. Personalul medical te intimpina cu amabilitate chiar de la intrare, fie ca esti vizitator, fie bolnav. Curatenia este desavirsita, gresia si faianta nu lipsesc, iar saloanele sclipesc.

Cel care intra pentru prima data intr-un salon este frapat insa nu atit de curatenie, cit de asternuturile de un roz nefiresc. De la demisol se raspindeste un miros imbietor, semn ca se apropie ora mesei de prinz. Bucatareasa anunta meniul: ciorbita de pui, friptura de pasare cu sos de masline si gogosi cu gem pentru desert. La cina va fi servita o salata orientala, apoi orez cu lapte sau pandispan.

„Mincarea e mai buna ca acasa!“

Femeile internate aici se declara foarte multumite de conditiile oferite. „Eu am fost internata si la Institutul de Oncologie din Bucuresti, dar nici acolo n-am vazut asa curatenie si personal atit de dragut. Asistentele stau tot timpul cu noi si discutam despre orice, asa boala fuge mai repede“, afirma Elena Stela Iovan, de 48 de ani, din Craiova.

„Fetele sint niste dulci, tot timpul ne intreaba cum ne simtim. Ne dau medicamentele prescrise de doamna doctor Maria Calangiu, sefa de sectie, iar daca nu ne simtim bine si vrem anumite medicamente, fetele ne fac rost. Mincarea e mai buna decit acasa“, sustine craioveanca Natalia Mituletu, de 55 de ani.

Intr-un loc unde este atita bunastare, pina si ciinii se simt bine, infruptindu-se din resturile ramase de la bucatarie. Si sint destui, slava Domnului – cinci dulai si trei catei – veghind la linistea pacientelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS