20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMunca in folosul comunitatii, o mana cereasca pentru primarii de la tara

Munca in folosul comunitatii, o mana cereasca pentru primarii de la tara

Transformarea amenzilor primite pentru diferite incalcari ale legilor in munca in folosul comunitatii i-a facut pe multi edili, in special din mediul rural, sa-si puna in aplicare planurile de infrumusetare a comunelor si satelor. Un scandal ivit intr-o seara la un bar, o incalcare a regulamentului de circulatie pe drumurile publice sau o injuratura adresata peste gard vecinului inseamna, pentru orice primarie, citeva zeci de ore de dat cu sapa sau cu tirnacopul. Si totul voluntar, fara cheltuirea vreunui ban de la buget. La Birca, zece astfel de „executanti“ trebuie sa-si ispaseasca, luna aceasta, pedeapsa stabilita de instanta de munca in folosul comunitatii.

„Unii se prezinta si isi fac orele de munca, altii refuza si nu avem ce face decit sa trimitem adresa instantei si sa-i bage dupa gratii. Am facut multe in comuna cu orele astea de munca in folosul comunitatii. Toate drumurile din comuna le-am pietruit cu ajutorul celor condamnati. Am scos piatra din cariera, am transportat-o cu carutele lor pe ulite si ei au imprastiat-o. Parculetul din fata primariei tot ei l-au muncit, au sadit flori si au plantat pomi. Este o adevarata frumusete. La gradinita, am bagat apa curenta pentru copii si a trebuit sa spargem la beton zile in sir. Dar tot cu cei care trebuia sa presteze munca in folosul comunitatii am terminat si lucrarea asta“, a spus Stefan Trifan, viceprimarul comunei.

Cu supravegherea echipelor de lucru e mai greu

Singura problema a edililor din Birca este insa coordonarea echipelor de lucru. „Este greu sa-i supraveghezi, mai ales ca nu sintem decit eu si vicele. Dar i-am impartit in echipe de lucru si ne ducem cu ei acolo unde trebuie sa lucreze. Zilele urmatoare trebuie sa montam niste mese in tirgul de saptamina si tot la cei care muncesc in folosul comunitatii o sa apelam“, a precizat primarul Marin Popa. Satenii sint multumiti ca au strazi curate si fara prea multe gropi, parcuri ingrijite, cu pomi si multe flori. Cu munca la cimp nu prea se impaca ei, ca prea este grea si de multe ori degeaba.

„Poate ca ar fi bine ca pe cei care incalca legea sa-i trimita si pe cimp, la sapat de porumb, nu doar pe aci, prin sat“, isi dadea cu parerea un pensionar, satul de atitea bataturi pe care i le-a facut sapa de-a lungul anilor. Poate ca ar fi bine sa-i trimita pe contravenienti si pe cimp. Sau poate ar fi mai bine sa respecte legile, ca restul satenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS