10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Flash

Bradestii Batrini – resedinta monahala si vatra a satului

Primele atestari ale comunei Bradesti dateaza din 1512, an in care in zona s-a stabilit postelnicul Preda Bradescu, unul dintre boierii craiovesti. Documentele vremii ii arata pe boierii Bradesti drept posibili intemeietori ai satului Bradestii de Jos, insa nu este exclusa posibilitatea ca satul sa isi fi capatat numele de la Cetatea Abrad, care strajuia in acele vremuri zona. In secolele XVIII – XIX, Bradestii de Jos era resedinta monahala si vatra a satului. Din acele vremuri a mai ramas doar biserica, pe care batrinii spun ca au construit-o cu mare truda satenii, cu caramizi aduse din mina in mina tocmai de la Jiu. Localitatea Bradestii de Jos a devenit intre timp Bradestii Batrini, unul dintre cele sase sate aflate acum in componenta comunei Bradesti, iar biserica – obiect istoric din patrimoniul national.

Romii contribuie la cresterea natalitatii si la curatenia comunei

Din cele 100 de dosare depuse la primarie in vederea acordarii ajutorului social, 24 sint ale unor familii de romi. In schimbul unor sume direct proportionale cu numarul membrilor, familiile de romi participa la intretinerea spatiilor verzi si la curatenia strazilor. Pentru paza zonelor forestiere si a culturilor au fost preferati insa localnicii care nu primesc de ajutor social. Acestia asigura prin rotatie paza obiectivelor fara a fi tentati sa dea iama prin bunurile comune.

Preot, veterinar, inginer, postas, electrician, lautar – toti in consiliul local

O paleta larga de meserii se regaseste in componenta ac-tualului Consiliu Local din Bradesti. Cei treisprezece consilieri care au renuntat la indeletnicirile de baza pentru a duce pe umeri dificila sarcina de a se preocupa de soarta bradestenilor s-au incadrat perfect in decorul noilor sau, mai bine zis, vechilor birouri – daca tinem cont de cite legislaturi s-au perindat prin ele. Atita experienta profesionala adunata la un loc nu poate insa contribui la luarea deciziilor, mai ales ca in timpul dezbaterilor in plen se mai discuta si in contradictoriu, decit daca se ia in calcul si aspectul politic. Or, si aici paleta este larga. Meseriasii nostri sint pesedisti, pedisti, fosti aperisti si penelisti, insa nici unul peremist, ca ar face comuna de ris.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS