27.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUltimele eforturi ale candidatilor la NATO inainte de Praga

Ultimele eforturi ale candidatilor la NATO inainte de Praga

Liderii celor zece state care aspira la integrarea in NATO se vor reuni, vineri si simbata, la Riga, pentru a prezenta stadiul pregatirilor in vederea integrarii in Alianta Nord-Atlantica, in speranta ca, la Praga, la jumatatea lunii noiembrie, candidatura lor va fi acceptata.

Presedintele american George W. Bush si premierul britanic Tony Blair vor transmite mesaje participantilor la summit. La reuniune vor fi prezenti ministrii apararii din Albania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Romania, Slovacia si Slovenia. De asemenea, vor lua parte presedintii celor trei tari baltice si liderul polonez, precum si ministrii apararii din mai multe state membre NATO. Dintre tarile candidate, Letonia, Estonia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria si Romania au primit deja semnale pozitive din partea Aliantei Nord-Atlantice. Albania si Macedonia mai au mult pina la incheierea pregatirilor in vederea aderarii, iar Croatia trebuie sa inceapa ultimele negocieri oficiale cu Alianta Nord-Atlantica. Americanii par foarte hotariti in ceea ce priveste extinderea NATO.

„Evenimentele tragice din 11 septembrie nu au incetinit, in nici un caz, procesul de extindere a NATO“, a subliniat, recent, la Riga, seful suprem al fortelor NATO in Europa, generalul american Joseph Ralston. Moscova si-a modificat pozitia fata de extinderea spre Est a Aliantei Nord-Atlantice, iar fostii aliati ai Rusiei din perioada sovietica vor incerca sa demonstreze ca participarea lor va contribui activ la securitatea lumii.

„Intrarea noastra in NATO nu reprezinta sfirsitul istoriei, ci este doar inceputul“, a declarat ministrul leton al afacerilor externe, Indulis Berzins.

„A sosit momentul ca premierii sa discute despre contributia tarilor candidate pentru a putea fi recunoscute drept membre ale Aliantei Nord-Atlantice“, a adaugat oficialul leton.

Mai multe tari candidate au participat la operatiuni de mentinere a pacii in Balcani si si-a demonstrat deja capacitatile. Potrivit editorialistului principalului cotidian leton, Diena, Pauls Raudseps, este clar ca NATO va juca un nou rol, iar problema este care va fi locul pe care il vor ocupa viitoarele tari membre pentru a contribui la o securitate totala.

El a precizat ca echipele specializate in deminare din Letonia au fost felicitate de militarii Aliantei Nord-Atlantice. Fortele letone urmeaza sa se deplaseze in Kosovo. De asemenea, dezbaterile se vor axa si pe democratizarea fostelor regimuri comuniste si pe contributia lor in vederea asigurarii stabilitatii regionale, a subliniat Maris Riekstins, secretar de stat in Ministerul leton al Afacerilor Externe. Letonia si-a modificat legislatia, la insistentele NATO, care dorea o echilibrare a drepturilor cetatenilor rusofoni, precum si dispozitii mult mai dure pentru combaterea coruptiei. „Vrem sa demonstram ca impartasim aceleasi valori cu tarile membre NATO“, a declarat Riekstins, in cadul unei conferinte de presa.

„Tarile baltice vor avea ocazia sa isi prezinte rezultatele in acest domeniu“, a adaugat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS