19.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitia face precizari referitoare la un contract pentru programul national de dializa

Politia face precizari referitoare la un contract pentru programul national de dializa

Contractul dintre firma Relad si Fundatia Spitalul de Urgenta pentru programul national de hemodializa nu reflecta realitatea, a declarat ieri intr-o conferinta de presa generalul Florin Sandu, inspectorul general al Politiei.

Potrivit sefului IGP, firma Relad a prezentat comisiei de licitatie documente care nu atesta realitatea referitoare la experienta anterioara si indicativii de bonitate patrimoniala. „Caietul de sarcini al licitatiei organizate de Ministerul Sanatatii in vederea achizitionarii de produse farmaceutice si consumabile folosite in procesul de dializa prevedea ca, pentru a fi admisi, participantii trebuie sa faca dovada unei experiente anterioare constind in prezentarea unui contract unic in valoare de cel putin 500 de mii de euro, incheiat anterior organizarii licitatiei. Relad a depus la comisia de evaluare a ofertelor un contract de furnizare de produse incheiat cu Spitalul de Urgenta Floreasca in valoare de 39 de miliarde de lei“, a precizat generalul Sandu. El a spus, ca la prima vedere contractul nu reflecta realitatea.

„Acest contract nu este trecut in evidentele spitalului, nu este recunoscut de aceasta institutie, iar persoana aratata in contract ca beneficiar al produselor nu avea aceasta calitate“, a afirmat generalul Sandu. Seful politiei a adaugat ca a solicitat Ministerului Finantelor Publice efectuarea unui control si a cerut Ministerului Sanatatii si Familiei punerea la dispozitie a documentelor in original depuse de Relad, pentru realizarea unei expertize grafologice. Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) a sesizat politia in 18 iunie, dupa ce a primit, de la o firma semnatara a unui contract cu un spital bucurestean, un alt document decit originalul referitor la intelegerea mentionata, a declarat ministrul de resort, Daniela Bartos.

Contractul mentionat a fost incheiat intre firma Relad si Fundatia Spitalul de Urgenta pentru programul national de hemodializa. Ministrul a precizat ca actul pe care l-a cerut firmei – trimis prin fax la minister – nu era conform cu originalul. In acel moment, conducerea MSF a sesizat politia.

Daniela Bartos a aratat ca, potrivit informatiilor care i-au fost comunicate de Politie, in cazul in care respectiva firma a folosit documente false, atunci toate contractele obtinute de aceasta prin licitatie cu diverse unitati medicale vor fi anulate. Compania Relad infirma ca ar fi semnat vreun contract cu fundatia Spitalului de Urgenta Floreasca pentru programul national de dializa, produsele livrate in ultimii ani unitatii sanitare bucurestene fiind trimise doar pe baza de comenzi.

Directorul comercial al companiei, Sorin Chiutu, a declarat ca, in ultimii trei ani, spitalul a comandat medicamente de uz uman (adjuvante in analiza renala si peritoneala) in valoare totala de peste 30 de miliarde de lei.

Relad nu a participat la nici o licitatie pentru contractele cu spitalul bucurestean de urgenta pentru ca o astfel de selectie nu a fost organizata, a spus Chiutu. Relad este una din firmele care a obtinut, prin licitatie, contracte pentru achizitionarea unora din medicamentele utilizate in tratamentul SIDA. Cu citva timp in urma, licitatia pentru achizitionarea de reactivii necesari testarii singelui a fost anulata de ministrul sanatatii, dupa ce firma Relad a contestat modul de organizare si de derulare a ei. Aceasta licitatie a fost reprogramata pentru 25 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS