34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCNSAS si Comisia SRI au convenit ca este necesar sa fie remediate omisiunile Legii Ticu

CNSAS si Comisia SRI au convenit ca este necesar sa fie remediate omisiunile Legii Ticu

Colegiul CNSAS si Comisia parlamentara de control al SRI au convenit ca este necesar sa fie remediate omisiunile Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar de securitate si ale Regulamentului de functionare al CNSAS si ca vor fi urgentate demersurile pentru ca arhivele Securitatii sa poata fi preluate integral de CNSAS pina la sfirsitul anului, a anuntat ieri Ion Stan, presedintele Comisiei SRI.

El a afirmat ca, in ceea ce priveste deconspirarea Securitatii ca politie politica, legea nu cuprinde nici criteriile de evaluare a agentilor si colaboratorilor implicati in astfel de activitati si nici metodologia interna de lucru in aceste situatii. El a exemplificat cu articolulul 40 din Regulamentul CNSAS, aratind ca nu exista precizari care sa nu lase loc de interpretare.

In opinia sa, acest articol trebuie completat cu alte doua alineate vizind criteriile de evaluare a documentelor informative din dosare si metodologia interna de lucru in cazul deconspirarii agentilor si colaboratorilor.

Faptul ca legea are imperfectiuni a fost recunoscut si de Gheorghe Onisoru, care a mentionat ca nu sint precizate chestiunile de procedura, astfel incit Colegiul sa fie acoperit perfect legal, in caz contrar existind riscul unei avalanse de procese.

Desi cadrul legal contine omisiuni si imperfectiuni, ambele parti sustin ca demersul de publicare a listelor cu agentii si colaboratorii Securitatii ca politie politica nu va fi blocat pina la modificarea legii. Ion Stan considera ca exista suficiente prevederi care sa permita acest lucru, respectiv articolele 15 si 16 din actuala lege.

Un alt membru al Colegiului, Viorel Niculescu, a aratat ca nici Colegiul CNSAS si nici parlamentarii din Comisia SRI nu considera ca trebuie asteptata legea pentru ca publicarea listei sa aiba loc. Ion Stan apreciaza ca modificarea Legii 187/1999, aflata in procedura normala, va intra in dezbatere in Camera Deputatilor, in aceasta toamna, intrucit a primit aviz de la Consiliul Legislativ, de la guvern si de la Comisia de aparare, aflindu-se in prezent la Comisia juridica.

El a precizat ca, daca CNSAS mai are amendamente la acest proiect, dezbatut deja de Comisa SRI cu Colegiul, aceste propuneri vor fi sustinute la Comisia juridica de catre parlamentarii din Comisia SRI, care isi manifesta disponibilitatea fata de adoptarea acestui text de lege.

Cele doua parti au convenit sa urgenteze demersurile pentru ca arhivele Securitatii sa poata fi preluate integral de CNSAS, sens in care, cu sprijinul presedintiei si guvernului, in cel mult 60 de zile, sa fie pus la dispozitie si amenajat spatiul de depozitare necesar, astfel incit, pina la sfirsitul anului, sa se incheie predarea si preluarea arhivei, iar CNSAS sa fie deplin autonom in indeplinirea atributiilor sale.

De asemenea, Comisia SRI si Colegiul CNSAS au decis sa perfecteze un protocol pe baza caruia sa fie realizat un grafic al activitatilor comune, inclusiv in ceea ce priveste obligatiile SRI. Gheorghe Onisoru a mentionat ca este vorba de renovarea si de utilarea spatiului furnizat de MApN, respectiv UM Razoare, pentru a fi rezolvata problema sediului CNSAS. El a spus ca protocolul CNSAS-Comisia SRI are drept scop rezolvarea tensiunilor ce pot aparea intre institutie si SRI si aspecte legate de modificarea legii si a Regulamentului CNSAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS