19.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisponibilizatii de la DOLJCHIM se considera trasi pe sfoara

Disponibilizatii de la DOLJCHIM se considera trasi pe sfoara

• Zeci de fosti angajati ai DOLJCHIM au protestat ieri in fata unitatii unde lucrasera, aflind ca salariile compensatorii le vor fi diminuate cu circa sase milioane de lei • Conducerea unitatii a precizat ca este obligata sa opereze retinerile banesti, sumele urmind sa fie virate la fondul asigurarilor sociale de sanatate, conform specificatiilor CAS Dolj • In acest timp, directoarea CAS Dolj sustine ba ca retinerile sint legale, ba ca va analiza situatia pentru a afla daca unitatea are sau nu dreptul sa retina aceste sume

145 de angajati ai SNP PETROM – Sucursala DOLJCHIM Craiova au fost disponibilizati. Fiind anuntati ca in perioada 1-3 iulie isi pot ridica de la unitate salariile compensatorii, citiva zeci de fosti salariati ai DOLJCHIM s-au prezentat ieri-dimineata pentru a-si ridica drepturile banesti. Au avut insa surpriza sa afle ca li se va retine cite 7% din aceste sume, respectiv citeva milioane bune, bani care ar reprezenta contributia la fondul de asigurari de sanatate. Vestea i-a miniat, organizind o demonstratie ad-hoc in fata combinatului chimic.

Nemultumirile ies la iveala

„Ne-au spus ca nu ne vor da toti banii si ca ne vor retine fiecaruia cite 7% pentru sanatate. Pentru mine asta inseamna vreo sase milioane, ceea ce este o suma. Mie nu-mi convine, caci eu am devenit somer, iar sanatatea o suporta Somajul. De ce sa-mi mai opreasca si mie inca o data din platile compensatorii? Adica pentru pensii ori somaj nu ni se opreste, dar ne retin pentru sanatate?“, a spus Viorica Calutoiu.

Nici dupa ce au stat de vorba cu directoarea economica a institutiei, Ani Giurgiteanu, fostii angajati nu s-au aratat lamuriti. Ba, conducerea sindicatului i-a bagat si mai mult in ceata. „I-am cerut ajutorul liderului de sindicat, Gheorghe Baiasu, dar singura explicatie pe care ne-a dat-o privind legalitatea acestei retineri a fost: «Vi se opresc banii de sanatate preventiv»“, a mentionat Viorica Calutoiu.

Unde-i ordin nu-i tocmeala

Directoarea economica a DOLJCHIM a precizat ca aceste retineri de 7% din salariile compensatorii sint perfect legale: „Am cerut in acest sens explicatii si de la CAS Dolj, iar doamna directoare de acolo ne-a spus ca trebuie sa operam aceste retineri pentru ca asa prevede legea. Nici noua nu ne convine, pentru ca o data cu sumele retinute fostilor angajati trebuie sa viram si contributia noastra, a angajatorului“. Cam la atit s-a redus declaratia directoarei economice, care a mentionat apoi ca n-are permisiunea din partea conducerii sa spuna vreun cuvintel in plus nici despre numarul disponibilizatilor, nici despre valoarea platilor compensatorii.

Cit despre directoarea CAS Dolj, dr. Elena Dumitrascu, aceasta nu avea prea mult habar despre temeiul retinerii celor 7%. Declaratiile sale au fost contradictorii, sustinind ba ca „este perfect legal sa se retina acesti bani“; ba, dimpotriva: „Conducerea DOLJCHIM a venit la mine cu o solicitare scrisa privind acesti bani. Vom analiza ceea ce ne cer ei si vom vedea daca trebuie sau nu sa retina bani din sumele compensatorii“. Cine sa mai priceapa?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS