22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiletele pentru Litoral - problema de sezon a sindicatelor din Gorj

Biletele pentru Litoral – problema de sezon a sindicatelor din Gorj

• La bugetari, impartirea s-a facut cu nervi si cu scandal • Pentru a putea pleca la mare, angajatii din minerit a trebuit sa faca doar o cerere

Sezonul estival a adus cu sine o noua problema pe capul liderilor de sindicat din mai toate domeniile de activitate: impartirea biletelor de vacanta. Pentru bugetarii gorjeni, a pune mina pe un asemenea bilet a echivalat cu un mare noroc. Pentru angajatii Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), obtinerea unui bilet pentru vacanta, al carui cost este suportat jumatate de Companie, s-a realizat prin redactarea unei simple cereri la inceputul anului. Sindicalistii din domeniile sanatate si invatamint a trebuit, ca in fiecare an, sa dea adevarate batalii pentru obtinerea unui bilet la mare. Pentru cadrele didactice afiliate Uniunii Judetene a Sindicatelor din Invatamint Gorj, in acest an le-au fost alocate aproximativ 250 de bilete pe Litoral, cu mult mai putin decit numarul solicitarilor. Mai mult decit atit, 60 de bilete au fost pentru luna iunie, cind aproape toti profesorii au fost ocupati cu examenele de capacitate sau bacalaureat, astfel ca mai mult de jumatate dintre acestea au ramas nevindute. Dascalii au obtinut cu greu un bilet pentru iulie sau august, pretul fiind de 1.500.000 de lei, cazare si masa pentru o persoana. Criteriile pe baza carora s-au distribuit aceste bilete au fost greu de stabilit, dar liderii de sindicat spun ca au avut prioritate cei care nu au mai beneficiat pina acum de o vacanta prin sindicat. Nici bugetarii gorjeni din sistemul sanitar nu au prea avut de unde alege.

„Doar 2% din cei care lucreaza in sistemul sanitar gorjean au putut beneficia de un bilet pe Litoral. Am primit 170 de bilete de odihna pe tot anul. Preturile sint destul de mici, 1.500.000 de lei de persoana, dar conditiile sint foarte proaste. Majoritatea hotelurilor sint de o stea. Impartirea s-a facut cu nervi si scandal“, a spus Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj.

Bugetul de odihna al CNLO s-a suplimentat cu doua miliarde de lei

Pentru angajatii CNLO, obtinerea unui bilet pentru vacanta nu a fost o problema, in comparatie cu bugetarii. Conform contractului colectiv de munca, administratia le plateste 50% din biletul de odihna si un bilet de tratament integral daca respectivul angajat are o boala profesionala sau a suferit un accident de munca. Pentru a pleca in concediu, un angajat al Companiei trebuie sa intocmeasca o cerere la inceputul anului. Toate solicitarile sint onorate, iar dupa caz se poate opera o majorare de buget.

„In acest an, bugetul de odihna al CNLO s-a majorat cu doua miliarde de lei. Toti angajatii care doresc pot obtine un bilet. Biletele au fost contractate de agentia de turism a Centralei Sindicatelor Miniere, la bursa de specialitate“, a spus Viorel Temelescu, vicepresedinte al Uniunii Federatiilor si Sindicatelor Miniere din Oltenia. Preturile biletelor de odihna oferite de sindicatele miniere sint mult mai mari comparativ cu cele ale bugetarilor. Acestea sint de la sase la opt milioane de lei. Conditiile sint insa pe masura: hoteluri de doua sau trei stele, bonuri valorice si alte beneficii. Pentru gorjenii care nu obtin un bilet de odihna prin sindicat, alternativa o reprezinta agentiile de turism.

„Cel mai ieftin bilet pe litoral pentru o persoana costa 4,5 milioane de lei. Cel mai scump poate ajunge la 15 milioane si chiar mai mult. Sindicatele tot de la agentiile de turism contracteaza biletele, dar administratia le plateste angajatilor jumatate din valoarea acestora, de aici apar aceste diferente de pret“, a spus Laura Dragu, directoarea unei agentii de turism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS