20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTelefonul mobil nu cauzeaza cancer

Telefonul mobil nu cauzeaza cancer

Telefoanele mobile nu cauzeaza cancer – aceasta este concluzia unui studiu american in cadrul caruia cercetatorii au expus rozatoarele la doze mari de radiatii dintre cele emise de obicei de telefoanele mobile.

480 de sobolani au fost expusi, patru ore pe zi, cinci zile pe saptamina, timp de doi ani, la doua tipuri de radiatii de catre cercetatorii de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Washington de la Saint-Louis (Missouri). Cercetatorii si-au prezentat rezultatele experimentelor, saptamina trecuta, la Quebec, intr-o reuniune a Societatii Biolectromagnetice.

„Am incercat sa imitam nivelul ridicat de expunere la care sint supusi oamenii“, a explicat Joseph Roti, cel care a condus studiul. „Nu am gasit cresteri statistic semnificative a nici unui tip de tumora, fie ea a creierului, ficatului sau rinichilor, comparativ cu esantionul de sobolani care nu fusese supus iradierii“, a adaugat profesorul de radio oncologie, biochimie si biofizica moleculara.

Studiul, finantat de industria telefoniei mobile, a constat in a expune rozatoarele la frecventa de 835,62 MHz, utilizata pentru telefoanele mobile analogice, si la 847,74 MHz, utilizata de cele numerice. O treime dintre sobolani au fost expusi la frecventa telefoanelor analogice, o treime la cea a telefoanelor numerice, iar o treime nu a fost expusa nici unui tip de radiatie electromagnetica.

Dupa 505 zile de iradiere, creierul, maduva spinarii si alte organe ale fiecarei rozatoare au fost studiate la microscop, pentru a se detecta urme de cancer.

„Am cautat in mod special tumori ale creierului si maduvei spinarii“, a explicat Marie La Regina, coautoare a studiului, precizind ca cercetatorii au examinat intre 20 si 25 de sectiuni din fiecare creier si au facut analize pe 30 de tesuturi de alta origine. Oamenii de stiinta au observat ca nici greutatea, nici speranta de viata a animalelor nu a scazut in timpul experimentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS