13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStacheta va fi mai sus decit anul trecut

Stacheta va fi mai sus decit anul trecut

• Din statisticile Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj rezulta ca nivelul de pregatire a candidatilor la admiterea din aceasta luna in invatamintul liceal si profesional este mai ridicat decit anul trecut • Daca in 2001 cei cu media 6,40 au reusit sa prinda un loc la liceu, in acest an media minima de admitere la liceu ar putea creste spre 7,00

Marti este ultima zi in care absolventii de gimnaziu care au promovat examenul de capacitate, asistati de parinti si diriginti, vor mai putea depune fisele de inscriere la admiterea computerizata din aceasta vara in invatamintul liceal si profesional.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj au mentionat ca numarul candidatilor care au promovat examenul de capacitate in acest an este mult mai mare decit in 2001, iar mediile lor de admitere sint ceva mai mari decit anul trecut.

„Aceasta denota nu doar o crestere a nivelului de pregatire a elevilor care au absolvit gimnaziul, dar va insemna si o concurenta mai mare pentru a prinde un loc in liceele doljene“, a declarat ing. Dorel Popa, coordonatorul doljean al admiterii computerizate.

Candidati mai multi si cu medii mai mari decit anul trecut

Fata de 5.445 de candidati care au promovat examenul de capacitate vara trecuta, anul acesta numarul lor a depasit 6.900, deci cu peste 1.500 mai multi candidati pentru un loc in licee.

Diferente sensibile se pot observa si la o comparatie pe transe de medii de admitere. Dintre elevii doljeni, 819 candidati au medii de admitere intre 9,00 si 10,00 sint cu aproape de doua ori mai multi decit anul trecut, cind au fost doar 457. Si pe transa de medii 8,00 – 8,99 se observa o crestere a numarului candidatilor: 1.785 in acest an, fata de numai 1.242 anul trecut.

„In acest context este de asteptat ca media ultimului admis la liceele doljene sa fie mult mai mare decit cea de anul trecut – 6,40 – apropiindu-se de 7,00. De aceea, li se recomanda candidatilor sa-si treaca pe fisele de inscriere cit mai multe optiuni, pentru a fi siguri ca le va gasi computerul un loc liber la liceu si nu vor ramine pe dinafara, mai ales ca aproape 300 de candidati cu medii destul de mari au venit din afara judetului pentru a se inscrie la liceele doljene“, a precizat Dorel Popa.

Repartizarea se va face de calculator in ordinea mediilor de admitere

Pentru ca multi parinti si elevi s-au plins la ISJ Dolj ca dirigintii copiilor le-au explicat gresit modalitatea in care se efectueaza repartizarea computerizata la unitatile de invatamint liceal si profesional, Comisia judeteana de admitere a tinut sa faca unele precizari.

„Calculatorul ii va repartiza pe candidati in ordinea mediilor, nu in cea a optiunilor. Fiecare candidat va fi repartizat in ordinea descrescatoare a mediei de admitere. Ajungind, sa zicem, la un can-didat care are media 7,80, calculatorul va verifica daca au mai ramas locuri la unitatea de invatamint trecuta prima in lista de optiuni, apoi la a doua s.a.m.d, pina va gasi un loc liber care-i va fi atribuit candidatului“, a afirmat coordonatorul doljean al admiterii computerizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS