13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii romani s-au pregatit pentru combaterea bioterorismului

Medicii romani s-au pregatit pentru combaterea bioterorismului

Specialistii Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) elaboreaza un program de combatere a bioterorismului.

In laboratoarele Institutului sint conservate tulpini de virusi si pot fi efectuate analize, iar diagnosticul poate fi dat in citeva ore.

„Putem confirma sau infirma rapid o eventuala suspiciune de contaminare in masa si pot fi constituite echipe apte pentru a actiona in cazul unui atentat bioterorist“, a spus directorul general al IDSA, Stefan Nicolae.

La nivel national a fost constituita o Comisie de Securitate Biologica al carei rol este sa monitorizeze toate contaminarile in masa. Specialistii Institutului au aratat ca virusul salmonella are peste 2.500 de variante raspindite in natura (in apa, sol, pe vegetale, insecte, reptile, mamifere) si de aceea contaminarea este foarte rapida.

In ceea ce priveste antraxul, in tara noastra s-au intilnit putine cazuri de contaminare naturala. „Exista si tulpini ale acestui virus rezistente la penicilina si doxicilina“, a aratat seful Sectiei de Bacteriologie, Ion Sandu.

El a mai precizat ca o problema este si cea a infectarii cu virusul tuberculozei. In anii ’90 , la nivel mondial s-au imbolnavit 88 de milioane persoane, dintre care 30 de milioane au murit.

O situatie mai grava este cea a asocierii dintre tuberculoza si HIV/SIDA, inregistrindu-se circa 1,4 milioane de cazuri anual. „Probleme mari creeaza si mutatiile genetice care au dus la aparitia unor tulpini de tuberculoza rezistente la antibiotice“, a mai aratat Sandu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS