13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBebe Tutunaru - un mehedintean care vede Romania de pe bicicleta

Bebe Tutunaru – un mehedintean care vede Romania de pe bicicleta

Marius Bebe Tutunaru, de 69 de ani, din Drobeta Turnu Severin, este pasionat de ciclism, el parcurgind prin tara mii de kilometri. Nea Bebe, cum il cunosc severinenii, va parcurge in aceasta vara cel de-al 15-lea tur al tarii. Mii de kilometri parcursi, citeva biciclete schimbate, sute de stampile si semnaturi ale municipalitatilor pe unde a trecut, cam asta e toata averea unuia dintre mehedintenii celebri.

Nea Bebe face ciclism din copilarie si a participat la toate cursele de ciclism organizate in tara sau in orasul natal, pina in 1951. Apoi, timp de 20 de ani, a practicat boxul la cluburile sportive CFR Locomotiva Flamura Rosie, Metalul Santierul Naval si MEVA. In 1984, s-a hotarit sa colinde tara. S-a urcat pe bicicleta veche, pe care a pregatit-o de drum lung, si asa a ajuns nea Bebe pentru prima data la mare.

„Nu am vazut marea pina atunci si am profitat sa fac si eu o baie. Am dormit la primarie si m-au primit bine. Am stat la plaja o zi si de atunci incerc sa trec pe la mare in fiecare vara. Mi-am facut si prieteni acolo, care ma asteapta. Nu ma lasa pina nu stau citeva zile la ei. De obicei ma cazez in tabara de copii de la Navodari. Imi mai dau patronii de pe plaja de mincare, ma ajuta si cu bani, ca ei cistiga intr-un an si pot sa stea apoi cinci, cu scumpetea asta“, a spus Bebe Tutunaru. Dupa numai sase ani, in 1990 nea Bebe a trebuit sa-si intrerupa calatoriile anuale pe bicicleta. Lipsa unei sustineri financiare l-a determinat sa stea departe de bicicleta. Asta nu l-a impiedicat insa sa se pregateasca in continuare, in speranta ca intr-o zi va relua calatoriile pe bicicleta prin Romania. In 1994 a reluat turul ciclist, dupa ce s-au gasit „oameni inimosi care au inteles ca le reprezint judetul in tara“.

„Intr-un an, mi-a furat bicicleta la Oradea…“

Bebe Tutunaru are un caiet de bord pe care il pastreaza ca pe o Biblie.

„Aici am toata viata mea, de cind am inceput sa pedalez si pina la ultimul tur. Am sute de stampile, am zeci de vederi, sute de semnaturi si multe fotografii de prin toata tara. Nu l-as da nici pe un munte de aur. Cind ajung intr-o localitate, prima grija este sa ma adresez la primarie sau la politie, sa pun stampila, sa vada lumea ca am trecut pe acolo. Moldovenii in special ma primesc bine. Au si mincare buna. Daca ajung seara, ma ajuta si politia pentru a ma gazdui. Dorm pe saltea, pe care o pun pe masa la primarie, daca nu sint camere de oaspeti“, a mai spus nea Bebe. In lungile sale calatorii prin tara a avut parte si de numeroase intimplari. „Odata, cind ma indreptam spre Baile Felix, pe o ploaie torentiala, mi-au iesit in fata patru lupi. M-am speriat atit de tare, ca am inceput sa pedalez mai repede decit o faceam in tinerete. Abia am reusit sa scap de ei. Asta e rau, ca nu ma insoteste nimeni si mai dau peste pericole. In 2001, la Babadag, s-au luat niste tigani dupa mine, iar la Recea a sarit un alt tigan si mi-a luat plasa cu alimente. Intr-un an, mi-a furat bicicleta la Oradea, cind am intrat la consiliul local sa pun stampila. Mai am probleme si cu bicicleta, dar am piese la mine“, a spus nea Bebe. Anul trecut, inainte de a pleca intr-un nou tur, a primit din partea politiei o bicicleta nou-nouta. Anul acesta, nea Bebe a primit 3,4 milioane de lei, din donatiile politistilor. Ca sa plece, la inceputul lunii iulie, mai are nevoie de citeva milioane de lei, bani pe care spera sa-i obtina de la patroni de firme din Turnu Severin. Mindru ca va duce numele orasului sau in toata tara, Bebe Tutunaru va strabate si in aceasta vara Romania, pe traseul Drobeta Turnu Severin-Baile Herculane-Timisoara-Baile Moneasa-Oradea-Cluj-Satu Mare-Sighetu Marmatiei-Vatra Dornei-Marginea Sucevitei-Radauti-Botosani-Suceava-Iasi-Vaslui-Babadag-Constanta-Urziceni-Ploiesti-Bucuresti-Pitesti-Rimnicu Vilcea-Sibiu-Orastie-Petrosani-Tirgu Jiu-Baia de Arama, pentru a se reintoarce in orasul de bastina. Drum bun, nea Bebe Tutunaru!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS