14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumerosi copii sufera de „boala albastra“ deoarece beau apa infectata cu nitriti

Numerosi copii sufera de „boala albastra“ deoarece beau apa infectata cu nitriti

Multe mame din Mehedinti vin la pediatru, cu copiii in brate, disperate ca nu stiu de ce pruncii lor se invinetesc la fata. Desi medicii interzic consumul de apa din fintinile care sint infectate, de cele mai multe ori mamele sint neglijente si continua sa le dea copiilor sa bea apa din acelasi loc. In Mehedinti, sint cel putin sase localitati in care fintinile au o concentratie mare de nitriti in apa. O fundatie de femei din Olanda sprijina acum comunitatea locala dintr-o astfel de localitate, pentru ca mamele sa aiba copii sanatosi.

Cele mai afectate zone sint cele unde s-a practicat agricultura intensiva, aici folosindu-se foarte mult ingrasaminte. Specialistii in sanatate avertizeaza ca o concentratie prea mare de nitrati poate provoca decesul copiilor mici, chiar daca apa a fost utilizata pentru prepararea mincarii. Nitritii, rezultati in urma descompunerii in apa a nitratilor, nu se distrug prin fierbere, ci se concentreaza. Cresterea concentratiilor de nitrati in apa de fintina apare, in primul rind, din cauza mizeriei, cele mai multe gospodarii din mediul rural avind toalete la numai patru-cinci metri adincime si la o distanta mult prea mica de fintina. In plus, asezarea grajdurilor de animale pe linga de sursele de apa potabile duce la otravirea automata a fintinilor. Explicatia specialistilor este simpla: cind ploua, apa dizolva nitratii din fecalele animalelor si se infiltreaza apoi pina linga sursa de apa potabila. Intoxicatia acuta le provoaca asfixierea copiilor. Din cauza culorii pielii, afectiunea este cunoscuta si sub numele de „boala albastra de fintina“. Copilul intoxicat poate fi salvat daca i se administreaza urgent vitamina C si albastru de metil. De cele mai multe ori, mamele nu au aceste medicamente la indemina, motiv pentru care trebuie sa apeleze urgent la un medic.

„In zece ani am reusit sa identificam aproximativ 30-40 de cazuri pe an…“

Medicii pediatri din Mehedinti au facut un studiu in judet privind intoxicatiile acute, cu apa din put, la copilul mic. „Am reusit sa realizam un studiu si am constatat ca in Mehedinti sint mai multe comune care au multe cazuri de imbolnaviri cu nitriti, mai ales la virste mici. Este vorba de localitati precum Girla Mare, Vrata, Jiana, Burila si localitatile limitrofe orasului: Breznita, Jidostita, Simian. In cei zece ani de cind desfasuram acest studiu am reusit sa identificam aproximativ 30-40 de cazuri pe an. Acest studiu l-am comunicat la un congres international de toxicologie, desfasurat la Bucuresti, si care s-a bucurat de un mare succes. Institutul de Igiena Bucuresti a trimis un colectiv de medici, condus de dr. Ioana Iacob, care a analizat fiecare comuna in parte“, a spus dr. Nicolae Popescu, seful Sectiei de pediatrie de la Spitalul Judetean Mehedinti. In 1999, studiul medicilor pediatri din Mehedinti a fost prezentat si la o intilnire internationala, desfasurata la Satu Mare, unde au participat si medici americani din statul Iowa, care desfasurau deja o serie de actiuni in Romania, in zona Transilvania. Dezbaterile acelei intilniri au aparut intr-o publicatie de profil din Olanda si astfel s-au pus bazele unui sprijin pentru una din comunitatile locale mehedintene afectate de „boala albastra“.

Olandezii vin astazi la Girla Mare

„Dupa ce a studiat acel articol, o fundatie de femei din Olanda, care se ocupa de protectia mediului, a hotarit ca, pe banii ei, sa realizeze o instalatie de apa curenta la Girla Mare si in alte comune din Romania. Am apelat pentru demararea logisticii, la dr. Ioana Iacob, director adjunct la Directia Asistentei Preventive din Ministerul Sanatatii. Eu conduc Fundatia Portile Sperantei, care are doua obiective: protectia copiilor bolnavi internati in spitale si protectia mediului. Actiunea a inceput cu sase luni in urma; am luat legatura cu primarul de la Girla Mare, s-au realizat investitii, s-a creat un birou permanent acolo, dotat cu logistica si incadrat cu asistenta medicala. S-a ales Girla Mare pentru ca are imbolnaviri frecvente si, in plus, nu este prinsa in programul SAPARD, pentru finantarea lucrarilor de alimentare cu apa“, a mai spus dr. Nicolae Popescu. Olandezii au sosit la Drobeta Turnu Severin, ieri dupa-amiaza, iar astazi se vor deplasa la Girla Mare, unde vor demara si lucrarile la instalatia de apa. Atit ei, cit mai ales medicii pediatri din Mehedinti, spera ca prin acest prim pas, numarul copiilor afectati de „boala albastra“ sa scada simtitor, in perioada urmatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS