9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectorii de la Protectia Consumatorului Mehedinti au marit numarul controalelor zilnice

Inspectorii de la Protectia Consumatorului Mehedinti au marit numarul controalelor zilnice

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti impreuna cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DPS) au efectuat ieri actiuni de control in municipiu, in vederea depistarii eventualelor deficiente la vinzarea alimentelor, in perioada de vara. Pedepsele si sanctiunile penale pentru agentii economici si persoanele care vind produse alterate au fost inasprite, astfel ca imbolnavirea a peste cinci persoane ii va costa mult mai mult pe patroni.

Agentii economici vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 250 de milioane de lei si un miliard de lei, fata de 100 de milioane de lei, cit este cuantumul in prezent. Totodata, persoanele care vor fi gasite vinovate de incalcarea normelor igienico-sanitare de productie vor suporta pedepse cu inchisoarea de la trei la zece ani, fata de doar cinci-sase luni, cit este in prezent.

In cazuri extreme, de imbolnaviri in masa a populatiei, se va interzice desfasurarea de catre agentul economic a oricarei activitati de natura celei care a condus la fapta infractionala depistata in urma controalelor. In perioada urmatoare va fi interzisa comercializarea, inclusiv oferirea gratuita, a oualor care nu sint stantate cu data ouatului.

Nemarcarea va fi considerata contraventie si se va sanctiona cu amenda de la doua milioane la 20 de milioane de lei. Se va interzice, de asemenea, depozitarea si expunerea in vederea comercializarii oualor la temperaturi mai mari de 14 grade Celsius. Cei care incalca aceasta prevedere vor fi pasibili de amenda de la cinci milioane la 30 de milioane de lei.

„Verificam, in mod special, calitatea produselor, modul de depozitare si transport. Produsele necorespunzatare vor fi retrase de la comercializare si distruse. Vor fi aplicate sanctiuni drastice agentilor economici, intrucit au fost avertizati. Controalele vor fi efectuate zilnic in aceasta perioada si ii rugam pe consumatori sa sesizeze orice deficienta constatata la numarul de telefon 315.276“, a spus Alin Nistoran, inspector sef al OJPC Mehedinti.

Masurile sint impuse ca urmare a actiunilor de control desfasurate in ultima perioada de inspectorii de la OJPC, care au stabilit ca una dintre principalele cauze ale declansarii episoadelor de toxiinfectie alimentara o reprezinta consumul de oua infestate cu germenul salmonella, a carui dezvoltare este favorizata de nerespectarea normelor igienico-sanitare de depozitare, transport si comercializare.

Severinenii au fost sfatuiti sa fie atenti la ceea ce cumpara, pentru a preveni aparitia unor toxiinfectii alimentare. „Prin aceste controale dorim sa eliminam orice risc de a avea bolnavi in Drobeta Turnu Severin si in intregul judet“, a spus dr. Stelica Ciobotea, director la Directia de Sanatate Publica Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS