21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCrestere substantiala a cheltuielilor de intretinere pentru iarna viitoare

Crestere substantiala a cheltuielilor de intretinere pentru iarna viitoare

Costurile pentru intretinerea unui apartament din Capitala, in iarna viitoare, vor creste cu cel putin 30 la suta, chiar si in cazul locuintelor in care exista montate contoare individuale, estimeaza Federatia Asociatilor de Proprietari din Romania (FAPR). Potrivit unui calcul al FAPR, costurile la intretinere pentru locuintele care au montate contoare individuale vor fi cuprinse intre 950.000 de lei pentru o garsoniera si 2,8 milioane de lei pentru un apartament cu patru camere.

Cheltuielile pentru intretinerea in cazul familiilor care nu si-au montat contoare ar putea fi cuprinse intre 1,2 milioane de lei pentru o garsoniera si 3,4 milioane de lei pentru un apartament cu patru camere. „Noi am luat in calcul majorarea pretului la gigacalorie de la 1 iulie, precum si facturile precedente. Estimam o crestere a cheltuielilor pentru intretinere cu cel putin 30 la suta“, a declarat, ieri Radu Opaina, presedintele FAPR.

Potrivit calculelor reprezentantilor asociatiilor de locatari, intretinerea pentru o garsoniera in care exista contoare pentru consumul de apa rece si calda va fi de 950.000 de lei, de 1,4 milioane de lei pentru un apartament cu doua camere locuit de o singura persoana si de 1,7 milioane de lei pentru un apartament de doua camere locuit de doua persoane.

O familie formata din trei membri va plati 2.250.000 de lei la intretinere pentru un apartament cu trei camere, in timp ce o familie de patru persoane care locuieste intr-un apartament cu patru camere va achita o factura de minim 2,8 milioane de lei. In cazul locuintelor care nu au montate contoare, cheltuielile minime pentru intretinere vor fi de 1,2 milioane de lei pentru o garsoniera si de 1.625.000 de lei pentru un apartament cu doua camere locuit de o persoana. Pentru acelasi apartament ocupat de doua persoane, intretinerea va fi de cel putin 2,1 milioane de lei, in timp ce o familie formata din trei membri care ocupa un apartament cu trei camere va scoate din buzunar pentru intretinere 2,8 milioane de lei. Cheltuielile pentru intretinere in cazul unei familii de patru persoane care locuieste intr-un apartament cu patru camere vor fi de 3,4 milioane de lei.

Primarul Capitalei, Traian Basescu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca o treime din populatia Capitalei se afla in incapacitate de plata a intretinerii, din cauza discrepantei mari dintre costuri si venituri.

Edilul Bucurestilor considera ca singura solutie pentru „ameliorarea starii de saracie a populatiei ar fi redistribuirea subventiei in functie de veniturile realizate de fiecare“. „Inca de anul trecut am solicitat redistribuirea subventiei pentru incalzire, deoarece nu mi se pare corect ca cel care realizeaza venituri de peste zece milioane sa fie egalul celui care cistiga un milion si ceva, in conditiile in care intretinerea este de cel putin doua milioane de lei pe luna“, a apreciat primarul Capitalei. El a spus ca, in cazul in care aceasta masura nu va fi adoptata, in aceasta iarna aproape jumatate din populatia Bucurestiului se va afla in incapacitate de plata a intretinerii, mai ales din cauza majorarii preturilor la gigacalorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS