15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePacientii sint feriti de caldura doar cu ceai si apa minerala

Pacientii sint feriti de caldura doar cu ceai si apa minerala

Sa fii internat pe o asemenea caldura in Spitalul Clinic nr.1 Craiova este boala curata.

A recunoscut acest lucru chiar si directorul institutiei amintite, dr. Firmilian Calota, dar a declarat ca pentru bolnavii care nadusesc in saloane la temperaturi apropiate de 40 de grade Celsius nu se poate face mare lucru:

„In buget nu avem cuprinse si cheltuieli pentru situatii deosebite de acest gen, astfel incit nu am putut efectua amenajarea corespunzatoare a saloanelor pentru ca bolnavii sa fie protejati de caldura, adica montarea de instalatii de aer conditionat sau etanseizarea corespunzatoare a ferestrelor. Instalatii de aer conditionat nu avem in prezent decit in salile de operatii si la Reanimare. Singura masura pe care am putut sa o luam pentru a asigura bolnavilor din sectiile spitalului un oarecare confort a fost sa suplimentam ratiile de apa minerala si de ceai“.

In timp ce pacientii trebuie sa suporte si caldura, pe linga suferinta care i-a adus pe patul de spital, pentru angajati au fost luate din timp masuri de protectie, in functie de specificul activitatii desfasurate. Astfel, salariatii care lucreaza in ture primesc zilnic cite doi litri de apa minerala suplimentar, in timp ce in sectiile „fierbinti“, cum ar fi bucataria, sterilizarea sau spalatoria, s-a trecut la program redus de lucru.

S-a luat, de asemenea, masura restringerii programului de lucru in ambulatoriul de spital (inclusiv in policlinica) intre orele 7.00 – 11.00 si 17.00 – 21.00.

Bolnavii nadusesc in saloane, iar directorul DSP, in propriul cabinet

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, dr. Constantin Ecobici, a declarat ca salariatii institutiei pe care o conduce au optat pentru asigurarea apei minerale, desi ar fi putut sa ceara reducerea programului de lucru, in conditiile in care in institutie nu exista instalatii de aer conditionat. Nici in biroul directorului DSP Dolj nu exista, acesta fiind nevoit sa se supuna la rindu-i capriciilor vremii.

In ceea ce-i priveste pe bolnavii internati in spitale, Ecobici s-a aratat ingrijorat de faptul ca nu exista resurse financiare pentru ameliorarea „climatului tropical“ din saloane si a tinut sa precizeze ca in nici un caz nu se poate apela la fondurile de la Banca Mondiala pe baza carora se face acum reabilitarea spitalelor, pentru ca ar insemna ca banii sa fie folositi in alte scopuri.

„In conditiile in care spitalele sint subfinantate sint greu de gasit fonduri pentru asigurarea unor temperaturi adecvate in saloane. Speram insa ca vremea sa se mai raceasca in urmatoarele zile, pentru ca va fi rau nu numai pentru bolnavi, ci pentru noi toti“, a mai spus Ecobici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS