23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarile unitati economice din Mehedinti ofera salariatilor apa minerala si dusuri

Marile unitati economice din Mehedinti ofera salariatilor apa minerala si dusuri

Pentru ca temperaturile de afara depasesc 37 de grade Celsius, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 99/2000, angajatorii trebuie sa le ofere salariatilor conditii optime de munca in aceste situatii: sa reduca intensitatea si ritmul activitatilor fizice, sa asigure ventilatia la locul de munca si alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, in locuri umbrite, cu curenti de aer. In Mehedinti, la marile unitati economice, legislatia este respectata.

Pentru mentinerea sanatatii angajatilor in aceasta perioada de canicula, patronii sint obligati sa dea apa minerala, intre doi si patru litri pe schimb, sa asigure echipamentul de protectie si dusuri.

In cazul in care aceste minime conditii nu pot fi respectate, trebuie redus programul de lucru pina la ora 11.00 si dupa ora 17.00. La Santierul Naval Orsova, masurile au fost puse in aplicare. Programul de lucru a fost redus, desfasurindu-se dimineata, intre orele 6.00 si 12.00, inclusiv simbata.

„Salariatii beneficiaza zilnic de apa minerala suficienta si de iaurt de calitate, pentru a trece mai usor peste aceasta perioada caniculara“, a spus Constantin Badoiu, directorul Santierului Naval Orsova. Si pentru cele doua sucursale ale Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin – ROMAG PROD si ROMAG TERMO au fost asigurate pentru salariati conditii de lucru specifice acestei perioade.

„Fiecare din aceste unitati are statie proprie de sifonarie, astfel ca salariatii beneficiaza de apa, de dusuri si de sistemul de ventilatie existent in fiecare sectie“, a spus Camillo Popescu, purtatorul de cuvint al RAAN. Si la fabrica de mobila CILDRO SA Drobeta Turnu Severin, conducerea societatii a dispus ca salariatii sa beneficieze de cite doi litri de apa minerala zilnic. Inspectorii de munca din Mehedinti vor realiza mai des controale tematice, in aceasta perioada, care vor viza respectarea legislatiei in domeniu.

„Conducerile unitatilor, impreuna cu sindicatul, trebuie sa concretizeze toate acestea intr-un program de masuri, mai ales ca nerespectarea legislatiei impune sanctiuni importante. Inspectorii de munca actioneaza la nivelul agentilor economici, iar amenzile se situeaza intre 15 si 25 de milioane de lei“, a spus Vasile Eftinoiu, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS