17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDaca nu vom avea piine, mincam cozonac?

Daca nu vom avea piine, mincam cozonac?

Proprietarii de terenuri au inceput de citeva zile sa secere ceea ce a mai ramas din arsita acestui an in care

s-au adunat toate blestemele pamintului. Statisticile oficialitatilor Doljene spun ca suprafetele insamintate cu paioase in judet au fost calamitate, in unele zone, pina la 90%.

La Verbita, 400 ha au ramas nemuncite, iar jumatate din terenurile semanate cu griu nu se pot recolta. Griul de pe ele nu a ajuns nici la genunchiul broastei, iar acolo unde oile nu l-au pascut arata ca parul de pe capul unui om chel.

La Plenita, in marginea unei tarlale care pe vremuri se putea numi lan de griu, combina lui Stefan Coldes incerca sa ia de pe cimp mai mult decit cele 400 de kilograme la hectar, cite ieseau in urma trecerii ei. Satenii, strinsi ciorchine in speranta ca vor putea aduce si ei acasa cele 20-25 de banicioare de griu de pe hectar, gindeau cu voce tare si faceau haz de necaz:

„Domne, cu agricultura anul asta e ca si cu femeile. Nu scoti cit bagi! Porumbul, daca nu ploua in doua-trei zile e degeaba pe urma. Ploaia peste o saptamina la porumb e ca luminarea la mort. Il lumineaza, dar nu-l mai desteapta! O sa fie piinea o raritate si, vorba imparatesei Rusiei, daca nu o sa avem piine o sa mincam cozonac!“

Neputinta si descurajarea au pus stapinire pe micii proprietari de terenuri care, pe linga faptul ca nu stiu cum vor iesi in primavara anului viitor, nu mai au nici un fel de resurse financiare pentru a relua ciclul de productie in aceasta toamna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS