18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaldura afecteaza grav activitatea in spitalele din Tirgu Jiu

Caldura afecteaza grav activitatea in spitalele din Tirgu Jiu

• Chirurgii sint obligati sa opereze doar urgentele grave pentru ca riscul infectiilor este imens • La Sectia de dializa, pacientii vin cu ventilatoare de acasa • Bolnavii de la Sectia de neurologie reusesc sa adoarma doar cu somnifere

Caldura din ultimele zile face din ce in ce mai grea viata pacientilor din spitale, care, pe linga durerile provocate de boala, a trebuit sa suporte si chinurile arsitei. Multe dintre sectii sint suprapopulate, iar bolnavii sint nevoiti sa stea si cite doi in pat, ceea ce face somnul imposibil. Medicii se pling si ei de conditiile grele in care isi desfasoara activitatea pentru ca, in afara de salile de operatie si un salon al sectiei de dializa, in spitalele din Tirgu Jiu nu exista instalatii de aer conditionat. „Cum sa ne apropiem de pacienti, cind curg apele pe noi. Ce sa mai vorbim de interventii mai dificile!“, a spus Constantin Ginbelean, medic chirurg.

Caldura excesiva care afecteaza de citeva zile judetul Gorj a facut ca numarul apelurilor la Ambulanta sa se tripleze, iar Sectiile de cardiologie si neurologie ale Spitalului din Tirgu Jiu sa devina neincapatoare. Atacurile de cord si accidentele vasculare se numara printre afectiunile cele mai frecvente care aduc la spital oameni cu virste cuprinse intre 20 si 80 de ani. La sectia de cardiologie sint internati 90 de pacienti in 75 de paturi, iar saptamina trecuta, numarul acestora a fost si mai mare. O parte dintre pacienti sint obligati sa stea cite doi intr-un pat, ceea ce face imposibila odihna in saloane pe timpul noptii. „Iesim pe holuri si ne plimbam toata noaptea pentru ca nu putem dormi. Abia daca reusim sa dormim o ora, doua pe noapte. Nu avem ce face. Nu putem sa stam acasa pentru ca avem probleme grave cu inima“, a spus Vasile Zanoaga, de 54 de ani. La sectia de neurologie, situatia este similara, 88 de pacienti beneficiind de doar 75 de paturi. „In perioada de vara, sectia noastra devine neincapatoare din cauza frecventei accidentelor vasculare. Este ingrijorator faptul ca virsta pacientilor cu asemenea accidente scade de la an la an. Ultimul caz a fost un barbat de doar 40 de ani. Caldura ii afecteaza grav pe bolnavii nostri. Sintem nevoiti sa le dam somnifere ca sa se poata odihni noaptea“, a spus doctorul Ioan Dogariu.

„Vin oamenii cu ventilatoare la ei ca sa poata rezista patru ore la dializa“

La sectia de dializa, aparatele care lucreaza in continuu, asociate cu caldura de afara, fac imposibil de respirat aerul din saloane. Doar un singur salon este dotat cu aparat de aer conditionat. Pacientii care trebuie sa stea patru ore nemiscati trebuie sa-si procure singuri aparate care sa faca acest proces mai suportabil. „Cele zece aparate care functioneaza patru ture degaja o caldura enorma. Seara, pur si simplu miroase a ars in sectie, iar aerul e insuportabil. Vin oamenii cu ventilatoare la ei ca sa poata rezista patru ore la dializa“, a spus doctorul Ion Cretu. La sectia chirurgie II, unde se opereaza cele mai complicate cazuri, situatia este si mai grava. Pentru ca spitalul este in reparatii, numarul saloanelor s-a redus, iar in prezent sectia are doar 45 de paturi pentru 60 de pacienti. „Va dati seama cit de greu le este copiilor care au suferit o operatie chirurgicala sa stea cite doi in pat pe caldura asta? Sintem nevoiti sa operam doar urgentele grave, iar afectiunile cronice sa le mai aminam. In sala de operatie este aer conditionat, dar nu este un reper. Dupa operatie, pacientii stau in saloane aglomerate, iar riscul infectiilor este foarte mare“, a precizat doctorul Constantin Giubelean.

„Sint in spital de o saptamina si abia mai pot rezista. Nu avem nici macar un frigider in salon. Mai racim sucurile in chiuveta“, a spus Ion Epure, de 54 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS