9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu sosit bonurile valorice pentru motorina

Au sosit bonurile valorice pentru motorina

Directia Agricola din judetul Dolj a adus prima transa de 17,2 miliarde de lei, reprezentind bonuri valorice pentru motorina, dintr-un necesar estimat de 130 de miliarde de lei. Prima transa din aceste bonuri valorice se distribuie pentru recoltat si intretinerea culturilor, pina la campania de toamna, cind va incepe etapa a doua de distribuire.

Bonurile valorice reprezinta contravaloarea cotei unice, taxa de drum, necesare achizitionarii carburantilor auto utilizati in domeniul agriculturii. De aceste bonuri vor beneficia producatorii agricoli si prestatorii de servicii imputerniciti de primarii, persoane fizice si juridice care desfasoara activitati in domeniul agriculturii conform tehnologiilor specifice din sectoarele vegetal, animalier, piscicol, silvicol, imbunatatiri funciare sau irigatii.

Pentru a intra in posesia acestor bonuri, proprietarii sau prestatorii de servicii agricole trebuie sa faca o cerere tip al carei model se gaseste la primarie. Cererea se depune la primaria pe raza careia se afla terenul agricol si este verificata de seful centrului agricol comunal sau de agentul agricol si se vizeaza de primar. Stabilirea necesarului de motorina se face tinind cont de consumurile specifice calculate de minister si incluse intr-o anexa a instructiunilor de acordare a bonurilor valorice.

Dupa ce a fost vizata de primar, cererea se inmineaza beneficiarului, care o depune la sediul DGAIA Dolj.

Directia acorda pentru cantitatile aprobate in cerere bonuri valorice cu valori nominale de 10.000 de lei, 50.000 de lei, 100.000, 500.000 de lei si un milion de lei. Pe spatele bonurilor, directia are obligatia sa scrie numarul din registrul care se va intocmi pentru depunerile de cereri, precum si numele beneficiarului.

Pentru beneficiarii care nu au posibilitatea procurarii motorinei din cauza distantelor mari, primariile imputernicesc prestatorii de servicii sa ridice bonurile valorice de la DGAIA si motorina in numele lor.

Pentru cei care s-au gindit s-o puna de-o afacere cu bonuri valorice, trebuie sa spunem ca nu se poate achita pretul unui litru de motorina cu bonuri. Pentru a-l achita trebuie bani ches plus bonurile valorice.

Incepind cu 24 iunie, DGAIA Dolj acorda bonuri de motorina pentru campania de vara, iar incepind cu 1 septembrie se primesc cererile pentru bonurile necesare campaniei de toamna. Pentru campania de toamna trebuie intocmita alta cerere. In functie de numarul si valoarea bonurilor valorice, cererile depuse inainte de aceste termene se pot onora. Taxa de drum se calculeaza in euro si este de 110 euro pe tona. Pentru calcularea acestei taxe se ia in calcul valoarea euro din ultima zi a lunii precedente depunerii cererii la DGAIA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS