9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRestituirea aurului - poate la anul

Restituirea aurului – poate la anul

Persoanele fizice si juridice ale caror obiecte din metale pretioase au fost confiscate abuziv in perioada 1946-1990 trebuie sa astepte pina anul viitor pentru a cere restituirea respectivelor bunuri

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 190 din 9 noiembrie 2000, guvernul de atunci reglementa regimul metalelor pretioase in Romania, urmind ca Ministerul Finantelor sa emita in termen de 30 de zile normele de aplicare ale ordonantei.

Vremea a trecut, executivul s-a schimbat, iar noul Minister al Finantelor Publice a „uitat“ sa intocmeasca aceste norme, asteptate cu sufletul la gura de oamenii carora regimul comunist le confiscase ilegal bijuterii de o mare valoare.

Intre timp, OUG nr.190/2000 a fost adoptata prin lege de parlament, forul legislativ acordindu-i Ministerului de Finante un alt termen de 30 de zile pentru emiterea normelor metodologice. Termenul a expirat pe 12 iunie 2002, cind legea urma sa intre in vigoare, dar normele tot n-au fost elaborate. Si pentru ca legea nu se putea aplica fara norme, guvernul a gasit solutia „geniala“ de rezolvare a situatiei: pe 13 iunie a dispus, printr-o alta ordonanta de urgenta, aminarea intrarii in vigoare a legii pina la 1 ianuarie 2003. Pina atunci, s-o gasi timp pentru mult-asteptatele norme.

N-ai acte, adio salbe!

Legea nr.261/29 aprilie 2002 prevede ca persoanele fizice si juridice ale caror obiecte din metale pretioase au fost preluate abuziv, cu incalcarea reglementarilor in vigoare, in perioada 1946-1990, vor putea solicita restituirea acestora instantelor de judecata in raza carora domiciliaza, in termen de un an de la data intrarii in vigoare a legii.

Doar ca solicitantii – in majoritatea lor tigani – va trebui sa dovedeasca faptul ca au avut respectivele bijuterii, monede sau alte asemenea obiecte, proba urmind sa o faca prin procesele-verbale de confiscare intocmite la acea data de militie, ori cu ordonanta data de procuratura.

Cei care nu au asemenea documente au destul timp – pina la 1 ianuarie 2003 – sa le obtina de la Arhivele Statului, caci, in lipsa lor, isi pot lua adio de la salbe si inele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS