15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii care au fost victime ale violentei au o perceptie perturbata a emotiilor

Copiii care au fost victime ale violentei au o perceptie perturbata a emotiilor

Copiii care au fost victime ale violentei au o perceptie perturbata a emotiilor exprimate de persoanele care ii inconjoara, se arata intr-un studiu american.

Rezultatele studiului, care a fost realizat pe un esantion de 40 de copii, intre opt si zece ani, victime sau nu ale violentei, arata ca micutii care au suferit au tendinta sa vada mai intii minia pe chipurile care exprima mai multe sentimente, in timp ce restul copiilor percep mai mult alte emotii.

Experimentul a fost realizat sub „acoperirea“ unui joc video, care prezenta o serie de chipuri modificate de computer pentru a exprima in grade diferite bucuria, veselia, tristetea, minia sau teama.

Daca ambele categorii de copii au raspuns in acelasi mod in ceea ce priveste expresiile de bucurie, tristete sau teama, micutii care au fost victime ale violentei au desemnat mai multe chipuri exprimind minia.

Ca exemplu, un chip ce exprima 60 la suta teama si 40 la suta minie a fost identificat de copiii victime ale violentei ca exprimind minie, in timp ce cealalta categorie de copii a vazut teama. Concluzia psihologilor era, de altfel, de asteptat: copiii victime ale violentei se dovedesc mai sensibili la minie.

„O astfel de experienta poate modifica limita trasata de o persoana intre mai multe emotii, iar aceasta idee contrazice teoria potrivit careia emotiile sint innascute“, a explicat unul dintre medicii care au realizat studiul.

El sustine ca procesul cerebral de receptare a emotiilor ar putea fi innascut, dar perceptia si modul de intelegere a lor sint influentate de experienta de viata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS