9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaldura mare, mon ser!

Caldura mare, mon ser!

• Valul de canicula care s-a abatut asupra Olteniei va persista si in zilele urmatoare, dupa cum avertizeaza meteorologii • Temperaturile de 38 – 42 de grade au devenit deja un chin pentru craioveni, in special pentru persoanele cu afectiuni cronice • Salvarile nu mai fac fata apelurilor de ajutor, in timp ce sfaturile medicilor sint de multe ori ignorate

Echipajele Serviciului de Ambulanta Craiova au intervenit, in acest week-end, la peste 150 de cazuri, numar record pentru aceasta perioada a anului.

„Cei mai afectati de canicula sint in special virstnicii, persoanele care sufera de afectiuni cronice, cunoscute ca hipertensive, cu arterioscleroza, cardiopatie ischemica. Au fost inregistrate, in utimele zile, chiar si decese la domiciliu din cauza caldurii. De asemenea, se decompenseaza bolnavii psihic, numai simbata seara fiind nevoiti sa intervenim in doua astfel de cazuri in care pacientii au incercat sa se sinucida. Efectele caldurii excesive apar insa si la persoanele aparent sanatoase, atit dintre cei care locuiesc in oras, cit si la tara“, a spus dr. Filomela Popescu, medic in medicina de urgenta.

Atentie la consumul de alimente!

Populatia este sfatuita sa evite sa iasa din casa in intervalul 10.00 – 18.00, si sa consume cit mai multe lichide, minimum doi litri pe zi.

„In primul rind, persoanele cu afectiuni cronice nu trebuie sa-si neglijeze tratamentul. Sint indicate, de asemenea, evitarea locurilor aglomerate si acoperirea capului cu palarii sau umbrele, pentru persoanele care merg pe strada in perioada caniculara.

Copiii mici, sugarii, se deshidrateaza foarte repede si trebuie tinuti in incaperi racoroase, hidratati si plimbati doar dimineata si seara, in nici un caz in timpul prinzului.

Atentie mare si la consumul de alimente, in special la cele cumparate din piete, la ciocolata sau la inghetata care nu este tinuta in incinte frigorifice, pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare“, avertizeaza dr. Iulia Stanculescu, medic in medicina de urgenta.

Caldura ii chinuieste si pe bolnavii din spitale

Nu doar cei care se aventureaza, cind este caldura mai mare, pe strazi resimt efectele caniculei, dar si pacientii deja internati in spitale. Ion Ciobanica are 74 de ani si a fost internat in urma cu citeva zile la Spitalul Clinic nr. 1 Craiova pentru ca a cazut si s-a lovit de o buturuga. Pentru el, cel mai mare chin nu-l reprezinta cele citeva coaste fisurate care nu-l lasa sa se miste prea mult, ci caldura insuportabila din salon:

„Este caldura mare. In salon parca stam in etuva. Noroc ca mai iesim pe coridor, unde este mai racoare. Mai greu este pentru cei imobilizati la pat, ca nici ferestrele nu le pot deschide din cauza curentului. Abia asteptam sa vina noaptea, sa se mai racoreasca.“

Palaria sau umbrela – remedii impotriva caniculei

Eugen Crisan, unul dintre putinii trecatori care s-au aventurat ieri prin centrul Craiovei, a fost nevoit sa-si ia umbrela de acasa pentru a se feri de razele fierbinti ale soarelui:

„In general, port palarie, dar s-a cam murdarit si nu se cade sa ies cu ea in cap duminica. Asa ca mi-am luat umbrela, am fost pina la biserica si acum ma duc spre casa. Pina in Brazda este cale lunga, dar umbrela imi tine umbra si ma protejeaza impotriva soarelui“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS