22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii hidroenergeticieni ameninta cu pichetari, marsuri si mitinguri

Sindicalistii hidroenergeticieni ameninta cu pichetari, marsuri si mitinguri

„Vom sesiza Organizatia Internationala a Muncii pentru nerespectarea conventiilor la care Romania este parte!“

Sindicalistii de la Hidrocentrala Portile de Fier au intrat in greva japoneza, din 17 iunie, dupa ce, pe 12 iunie au hotarit la adunarea Federatiei Sindicatelor Hidroenergetica, de la Bucuresti, programul de actiuni revendicative pentru perioada urmatoare. Ei protesteaza astfel asupra intentiei conducerii HIDROELECTRICA, de a separa activitatea de intretinere de cea de reparatii si de a externaliza aceste servicii. Sindicalistii hidroenergeticieni de la cele zece sucursale din tara s-au intilnit miercuri dupa-amiaza la Drobeta Turnu Severin, sustinind lipsa unui dialog intre conducerea societatii si sindicate.

Potrivit lui Cristinel Popescu, liderul sindicatului HIDROELECTRICA Portile de Fier, restructurarile de personal de pina acum s-au realizat fara consultarea sindicatelor: „A fost un act unilateral, fiind o lipsa totala de dialog in luarea acestor masuri. Membrii nostri de sindicat au spus ca vor ajunge si la declansarea grevei generale, daca nu se va tine cont si de ei. Daca nu ne vom intelege cu administratia HIDROELECTRICA, vom sesiza organele interne si internationale, Organizatia Internationala a Muncii, pentru nerespectarea conventiilor la care Romania este parte si vom demara actiunea de pichetare a sucursalelor si a Ministerului Industriilor, pe parcursul a cinci zile. Daca nici in acest fel nu vom rezolva problemele, va urma un mars si un miting in Bucuresti, apoi greva de avertisment si greva generala“. Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Hidroenergetica au spus ca disponibilizarile de pina acum contravin contractului colectiv de munca.

„Avem in vedere urmarile separarii unei astfel de activitati, tinind cont si de marea raspindire a hidrocentralelor noastre, precum si siguranta locurilor de munca si influenta acestor masuri asupra salariatilor nostri. Contractul prevedea ca orice reducere trebuie sa aiba in spate reorganizarea societatii, o strategie de personal care inainte de a fi aplicata trebuie discutata cu organizatiile sindicale“, a spus Adrian Mic, lider de sindicat la HIDROELECTRICA. La intilnirea de la Drobeta Turnu Severin au participat si salariati ai sucursalelor Caransebes si Tirgu Jiu, unde se preconizeaza ca acestea sa ramina sectii ale unei uzine de mentenanta de la Portile de Fier I. Sindicalistii i-au solicitat subprefectului de Mehedinti, Constantin Buliga, sa trimita guvernului nemultumirile lor. „Mi-au fost prezentate revendicarile de catre sindicalisti si ele vor fi trimise la guvern. Urmeaza sa fie dat un raspuns public la solicitarile lor, in perioada imediat urmatoare“, a spus Constantin Bulica, subprefectul judetului Mehedinti. Sindicalistii hidroenergeticieni poarta, pe toata perioada negocierilor, banderole albe, in semn de protest, pina cind vor primi un raspuns favorabil din partea guvernului, referitor la separarea activitatilor din HIDROELECTRICA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS