16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii ar putea ramine fara apa in toiul verii

Severinenii ar putea ramine fara apa in toiul verii

Societatea de apa-canal SECOM SA Drobeta Turnu Severin ar putea sa-si inceteze in curind activitatea, daca nu se va gasi rapid o solutie de recuperare a restantelor. Valoarea totala a datoriilor de la populatie a depasit suma de zece miliarde de lei. La rindul sau, societatea SECOM are datorii catre furnizorii sai, in special catre RENEL, ceea ce ar putea duce la blocarea activitatii.

Analiza si tratarea apei devin, zi dupa zi, tot mai problematice, cu atit mai mult cu cit alimentarea municipiului Drobeta Turnu Severin se face cu apa din Dunare. „Noi somam cite 20 de asociatii de locatari-proprietari, la fiecare doua saptamini, dar se recupereaza foarte putin din sumele datorate. Avem debransate opt asociatii, care au datorii de pina la 2 miliarde de lei“, a spus Iulian Berciu, directorul SECOM SA. In sedinta consiliului local, de la sfirsitul lunii mai, conducerea societatii SECOM SA a solicitat aprobarea unei hotariri de majorare a pretului pentru metrul cub de apa. Cum tot prin hotarire a consiliului local, fiecare severinean ce nu are contorizare trebuie sa plateasca 15 metri cubi de apa lunar, au existat si consilieri care au solicitat scaderea normei de consum. Cresterea pretului la apa cu 15% a fost aprobata, astfel ca severinenii platesc acum 4.088 de lei metrul cub de apa rece, fara TVA. Scaderea normei de consum, in sistem pausal, va fi pusa in discutie intr-o viitoare sedinta a consiliului local.

ROMAG TERMO are de recuperat 192 de miliarde de lei de la RA LOTUS

Nici incasarile pentru apa calda consumata de catre severineni nu au crescut, astfel ca datoriile acumulate de producatorul ROMAG TERMO, dar si de distribuitorul de agent termic RA LOTUS Drobeta Turnu Severin ating acum cote alarmante. Astfel, ROMAG TERMO are de primit pentru agentul termic furnizat aproximativ 192 de miliarde de lei, iar ritmul incasarilor este in continuare scazut. Toate incercarile furnizorului de agent termic de a recupera din restantele asociatiilor s-au lovit de refuzul locatarilor de a-si plati datoriile.

„Este o situatie greu de depasit. Noi am propus consiliului local, de patru ori pina la aceasta data preluarea de catre ROMAG TERMO a punctelor termice si furnizarea de agent termic direct, fara intermedierea LOTUS. Astfel, costurile ar fi mai mici, iar recuperarea datoriilor s-ar face direct de catre noi”, a spus Rodin Traicu, directorul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare Drobeta Turnu Severin.

Debransarile repetate ale asociatiilor de locatari cu datorii mari catre societatea ce furnizeaza agent termic in municipiu nu au dus la rezultate spectaculoase. La fel s-a intimplat si in cazul celor actionati in judecata, pentru recuperarea datoriilor. „Locatarii ar trebui sa stie ca, daca nu platesc acum, pe perioada de vara, le va fi mai greu iarna, cind costurile cresc. In plus, la iarna nu vor avea caldura, pentru ca datoriile sint enorme si cresc de la o luna la alta“, a spus Ilie Rachieru, directorul RA LOTUS Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS