13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu fost aplicate primele sechestre pentru neplata impozitelor datorate de populatie

Au fost aplicate primele sechestre pentru neplata impozitelor datorate de populatie

De la anul, impozitul pe cladiri se va dubla

Directia de Impozite si Taxe Locale a Primariei Tirgu Jiu a incasat de la populatie, pina la sfirsitul lunii mai, 13,5 miliarde de lei reprezentind impozite pentru anul in curs. Tirgujienii si-au achitat pina acum 40% din impozitele datorate bugetului local pentru cladiri, 35% din impozitele pe terenuri si 45% din cele pe mijloacele de transport. Procentele de incasare de la persoanele juridice sint mai mici, de 30% in cazul cladirilor, 35% la terenuri si 40% pentru mijloacele de transport. Suma totala incasata de la societatile comerciale din Tirgu Jiu este de 16 miliarde de lei.

„Impozitele si taxele locale se platesc trimestrial. Pina la 15 iunie ar trebui sa incasam jumatate din sumele pe care atit populatia, cit si agentii economici trebuie sa le achite catre bugetul local in acest an. Dupa calculele noastre vom reusi sa ne incadram in termen pentru ca mai sint persoane fizice care achita in avans pina la sfirsitul anului“, a spus Mariana Budulan, sefa Directiei de Impozite si Taxe Locale. Pentru cei care intirzie achitarea impozitelor, procentul de majorare este de 0,1% pe zi la care se adauga si o penalitate de 0,5% pe luna din suma datorata.

„Anul viitor, tirgujienii vor plati impozite duble pentru cladiri“

In Tirgu Jiu impozitul pentru o garsoniera este de 313.000 de lei, daca este din beton, si 229.000 de lei, daca este construita din caramida, iar pentru un apartament cu trei camere – 804.000 si respectiv 590.000 de lei. Fata de anul precedent, impozitele s-au majorat cu 30%, reprezentind indicele inflatiei.

„Legea permite ca fiecare primarie sa stabileasca daca mareste sau micsoreaza impozitele. Deocamdata, acestea nu difera in functie de zona, ci doar in functie de materialul din care este construita locuinta. La cele din beton, impozitele sint mai mari decit in cazul apartamentelor sau garsonierelor din caramida“, a mai spus directoarea Mariana Budulan. Aceasta a precizat ca tot pensionarii sint cei care se grabesc sa-si achite impozitele si platesc si in avans pentru a beneficia de reduceri.

In acest an, Directia de Impozite si Taxe Locale din Tirgu Jiu a aplicat pentru prima data sechestre persoanelor fizice care nu si-au platit datoriile la bugetul local pentru anul precedent sau nu au achitat amenzile primite.

Cele mai multe sechestre s-au aplicat pe televizoare si telefoane mobile. Sefa Directiei de Impozite si Taxe a spus: „Pina acum am aplicat sechestre in cazul a noua persoane fizice pentru sume cuprinse intre unu si cinci milioane de lei, pe care le datorau bugetului local pe anul precedent. Organul de executare silita stabileste bunurile pe care se aplica sechestrul. Se exclud de la aceasta masura bunurile de stricta necesitate“. Pentru anul viitor, impozitele pe cladiri vor fi stabilite in functie de zona. De asemenea, vor fi platite impozite si pentru terenurile extravilane. In ceea ce priveste valoarea acestora, directoarea Mariana Budulan a precizat: „Dupa calculele noastre, anul viitor tirgujienii vor plati impozite duble pentru cladiri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS