11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpecialistii din reteaua de transfuzii contrazic Ministerul Sanatatii

Specialistii din reteaua de transfuzii contrazic Ministerul Sanatatii

Specialistii din reteaua de transfuzii acuza Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) ca incearca sa influenteze licitatia de selectie a testelor pentru SIDA, hepatita, leucemie si sifilis.

Potrivit acestora, criteriile impuse de MSF pot pune in pericol siguranta singelui utilizat la transfuzii. Daca se folosesc teste nesigure, centrele occidentale vor refuza prelucrarea plasmei. La ora actuala, la noi in tara, aceasta prelucrare nu este posibila din lipsa instalatiilor specifice.

Medicii au adus in discutie cazul Frantei, unde toata conducerea Ministerului Sanatatii este la inchisoare, din cauza ca au existat cazuri de persoane infectate in urma unor transfuzii cu singe care nu a fost bine testat. Medicii afirma ca oferta Relad – sustinuta de MSF – a fost respinsa din mai multe motive: nu a prezentat certificat de marca europeana pentru teste, unul din teste nu a identificat un caz de HIV2 la un control efectuat in Australia, markerii sint produsi in laboratoarele din Africa si Singapore, iar testele sint noi si cu o eficienta care nu se cunoaste. Aminarea licitatiei ar putea produce o criza a singelui in intreaga tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS