22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicamentele in timpul sarcinii

Medicamentele in timpul sarcinii

Majoritatea medicamentelor luate in timpul unei sarcini pot trece prin placenta, putind influenta dezvoltarea fatului. Femeile gravide sau cele care au intentia sa ramina insarcinate trebuie sa se adreseze neaparat medicului specialist atunci cind urmeaza vreun tratament.

In unele situatii, efectele pe care medicamentele le-au avut asupra copilului s-au observat abia dupa citiva ani. In cazul Talidomidei de exemplu, folosita in anii 1960, in Europa, s-a constatat ca folosirea acestui medicament a generat malformatii congenitale grave, precum lipsa sau scurtarea extremitatilor.

Perioada cu risc crescut pentru dezvoltarea fatului este primul trimestru de sarcina, atunci cind practic incepe dezvoltarea copilului.

Este indicat ca in timpul sarcinii femeia sa previna aparitia unor maladii, scazind expunerea la boli infectioase si poluanti si adoptind o alimentatie sanatoasa.

Medicii au gasit trei clase de medicamente pentru perioada sarcinii: cele sigure, care nu influenteaza dezvoltarea fatului; medicamentele pentru care exista inca rezerve – pot fi administrate doar in cazul in care nu exista alta solutie si medicamentele periculoase, care sint interzise.

Medicamentele consi-

derate ca fiind lipsite de risc atit pentru mama, cit si pentru fat, in cantitatile prescrise de medic sint: Paracetamolul (Acetaminofen, Panadol, Tylenol), Antiacide (Maalox, Tagamet, Zantac, Pepcid), Antibiotice (Penicilina, Eritromicina, Cefalosporine, Cindamicin, Nitrofurantoin), Sulfamide (doar in primele sase luni de sarcina ), Aspartam (Nutrasweet) si Insulina.

Plante medicinale care pot fi folosite sub forma de ceaiuri sau infuzii sint: florile de tei, musetelul, sunatoarea, nalba, albastrelele, ciubotica cucului, coada soricelului, luminarica, porumbul, salcimul, sovirful, urzica, si frunzele de menta, nalba, dud, afin, patlagina si mesteacan.

Medicamente folosite cu precautie, doar cu prescriptia medicului, in anumite cantitati si pe o anumita perioada, bine determinata, cind medicul hotaraste ca beneficiile pentru mama si copil sint mai mari decit riscul potential sint: Acyclovir (antiherpetic) si Albuterol (antiastmatic).

Administrarea tranchilizantelor pot produce tremuraturi, care pot continua luni de zile dupa nastere.

Vaccinurile impotriva rujeolei, rubeolei, protiditei epidemice trebuie evitate cu desavirsire.

Plante medicinale care pot produce malformatii congenitale sint marul lupului, limba mielului (toata planta), arariel, cruciulita, patrunjelul cret, deditelul, ruta, tataneasa, roiba, busuiocul (uleiul extras din planta), feriga (rizomul), potbalul (florile si radacina) si catpalanul (rizomul).

Exista insa situatii in care medicamentele nu pot fi evitate in timpul sarcinii, de exemplu in cazurile in care mama sufera de diabet, hipertensiune, infectii urinare, boli transmise sexual sau infectii virale.

Aspirina luata ocazional, in timpul sarcinii, nu va face rau copilului, in special in primele doua trimestre ale sarcinii. Medicamentul este riscant in ultimul trimestru, cind chiar si o singura doza poate influenta cresterea fatului. Aspirina este anti-prostaglandina, care intervine in mecanismul travaliului si poate prelungi atit sarcina, cit si travaliul si poate provoca singerare excesiva inainte si dupa expulzare. Pe de alta parte, dozele mici luate sub supraveghere medicala, pentru a trata boli imunologice, precum lupusul, pentru a opri travaliul prematur sau a preveni preeclampsia sau intirzierea dezvoltarii fetale, nu par sa genereze probleme.

Ibuprofenul, asemanator cu aspirina in unele privinte, folosit in ultimul trimestru al sarcinii poate produce tulburari la fat, sarcina sau travaliu prelungit.

Acetaminofenul luat in doze moderate nu pare a fi toxic, dar trebuie luat numai cu aprobarea medicului.

Pe linga evitarea medicamentelor, in timpul sarcinii femeile trebuie sa renunte la consumul de cafea, tutun si alcool si sa adopte o alimentatie sanatoasa bazata in special pe produse naturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS