20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine se scoala de dimineata... se trezeste cu controlu' in pravalie

Cine se scoala de dimineata… se trezeste cu controlu’ in pravalie

Comerciantii mai vrednici s-au cait amarnic simbata dimineata de faptul ca s-au grabit sa isi deschida magazinele cit mai devreme. Pentru ca in loc de vinzari bune si clienti numerosi au primit in schimb vizita inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj. Si in loc de bani in casa, s-au ales cu amenzi deloc de ignorat. Vorba aia: ziua nefasta de dimineata se cunoaste!

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au luat simbata la puricat, dis-de-dimineata, pietele craiovene. Comerciantii care se pregateau pentru o zi cu cistiguri frumusele, ca de sfirsit de saptamina, cind mai tot romanul cumpara toate cele pentru imbelsugata masa de duminica, s-au trezit in schimb cu musafiri deloc poftiti. Cei care se stiau cu musca pe caciula au incercat sa dreaga busuiocul cu scuze stingace, altii, prinzind din zbor vestea controlului, s-au grabit sa isi inchida pravaliile.

La SC INDOROM, lucrurile stau… in coada de peste

In Piata Garii, controlul a inceput cu un magazin in care erau comercializate produse de peste, SC INDOROM PTP SRL. Pe cit era pravalia de mica, pe atit de multe erau neregulile. Apa, atit cea calda, cit si cea rece, lipsea cu desavirsire, vitrina frigorifica nu era prevazuta cu termometru, in magazin exista marfa cu doua termene de valabilitate, iar patronul nu a putut sa prezinte autorizatia sanitara.

„Spatiul este total impropriu desfasurarii activitatii. Chiar daca patronul spune ca le-a fost taiata alimentarea cu apa, trebuia sa aiba macar un recipient de rezerva cu apa, mai ales ca este vorba despre comercializarea preparatelor din peste. Am gasit si o cantitate de produse degradate care, intr-adevar, fusesera scoase de la vinzare, si le-am facut proces-verbal de distrugere“, a spus inspectorul Dumitru Ionescu. Avind in vedere neregulile constatate, poate ca patronul ar trebui sa ia in calcul schimbarea obiectului de activitate, care, oricum, pe actele firmei figureaza ca fiind: „comert cu ridicata al echipamentelor si furniturilor de fierarie, ipsoserie si incalzire“(!).

La SC RAMEX SRL se gaseste cafea de toate felurile, mai putin certificate de calitate la marfa aflata la vinzare.

„In acte, cafeaua provine de la firma RAVIK, iar certificatele de calitate sint de la firma SPRING TRADING SRL. De asemenea, cafeaua arabeasca, aceea fara cofeina si cafeaua Hell nu au documente de provenienta“, a spus Dumitru Ionescu, inspector OJPC.

Produse expirate au fost gasite la SC STIMIR COM SRL. Drajeurile Starburst, nuga si batoanele de ciocolata Snickers, care aveau termenul de valabilitate expirat, au fost scoase de la vinzare.

Haine second hand fara certificat de dezinfectie si dezinsectie

Nici magazinele de confectii nu au scapat de vizita inspectorilor OJPC, care au constatat o serie de nereguli la marcare-etichetare, privind compozitia fibroasa, modul de intretinere, tara de provenienta si firma producatoare, la firmele ELETUN COM SRL si CALANDRA IMPEX SRL.

„Am controlat si magazinul de second hand ARIANOVA SRL din Piata Garii, unde vinzatoarea nu a putut sa ne prezinte documentele de provenienta a marfii si certificatele de dezinfectie si dezinsectie“, a spus inspectorul Camelia Rosoga.

Si in piata din cartierul Brazda lui Novac au fost „calcate“ de inspectorii OJPC mai multe unitati, constatindu-se nereguli in depozitarea marfii la SC IANURIA COM SRL, ca de altfel si in cazul comerciantilor din Piata Centrala.

„In Piata Centrala am controlat zece unitati. Inca exista comercianti care isi tin marfa perisabila, cum ar fi ciocolata, pe tarabe, in soare“, a spus Aurelian Toma, inspector OJPC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS