14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBatalia dusa de organism atunci cind sufera un atac microbian, filmata de cercetatori

Batalia dusa de organism atunci cind sufera un atac microbian, filmata de cercetatori

Cercetatorii americani au pus la punct un videomicroscop care a permis filmarea, in premiera, a modului in care limfocitele T ataca si distrug microbii ajunsi in organism, ceea ce va duce la o mai buna intelegere a procesului de raspuns imunitar al organismului.

Rezultatele acestei noi tehnici, detaliate intr-un articol aparut in revista Science, s-ar putea numi simplu „Sistemul imunitar: Filmul“, a rezumat dr. Ronald Germain, autorul principal al articolului.

Cercetatorii au folosit un videomicroscop care putea monitoriza un esantion celular de dimensiuni mari, pentru a se focaliza asupra celulelor vii din interiorul ganglionilor limfatici, unde celulele imunitare sint activate pentru a raspunde unei invazii microbiene.

Aceasta noua tehnica permite gasirea unor raspunsuri cautate de multa vreme: Cit timp ramin limfocitele in contact cu tintele lor? Unde se deplaseaza dupa ce sint activate? Cum are loc procesul? Folosind acest microscop, cercetatorii au putut vizualiza pentru prima data batalia dusa de organism atunci cind sufera un atac microbian. Ei au vazut filmul luptei pe care o dau celulele limfatice cu agentii patogeni si au constatat, printre altele, ca limfocitele stau mult in contact cu tintele lor, pe care le distrug complet si ca ele se deplaseaza aparent fara scop atita vreme cit nu sint solicitate, dar se mobilizeaza ordonat, pentru batalie, imediat ce se semnaleaza aparitia unor antigeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS