9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Seceta, ca un blestem

Ca in tot judetul, si comuna Virvor a fost atinsa de seceta. Lipsa precipitatiilor a facut ca oamenii sa nu poata culege nici macar un bob de griu. Porumbul este si el aproape compromis. Si totusi, oamenii se duc sa-l sape, tragind speranta ca Dumnezeu se va indupleca si va da o ploaie.

La doar 21 km de Craiova se afla comuna doljeana Virvor. Populatia celor opt sate imprastiate pe o distanta de vreo 25 km – Virvoru de Jos, Virvoru de Sus, Bujoru, Criva, Dobromira, Gabru, Ciutura si Dragoia – numara vreo 3.400 de suflete. Majoritatea sint oameni in virsta, care isi mai amintesc insa legendele privind modul in care a luat fiinta aceasta localitate. Cea mai cunoscuta poveste mentioneaza ca, in urma cu vreo citeva sute de ani, pe aceste meleaguri locuia o batrina, pe nume Varvara. Aceasta isi facuse un bordei la umbra unui copac falnic, in virful unui deal. In acel copac salasluiau niste vulturi, carora batrina le lua puii si ii vindea turcilor. De la numele Varvarei se spune ca se trage si numele comunei – Virvor.

Marin Streche, de 45 de ani, din satul Ciutura, traieste dintr-un ajutor de somaj de 670.000 de lei. Asta toamna a pus 3,5 ha cu griu, dar nu s-a ales cu nimic. Nici cu paie macar. In primavara a semanat alte 2 ha cu porumb, dar si aceasta cultura nu promite deloc. Cit despre cele 3,5 ha date in arenda, a pus deja cruce procentului de 30% din recolta promis, ca doar „30% din nimic e tot nimic“.

„Anu’ asta e prost din cale-afara. Nu se face griul, nu se face nimic. Muncim degeaba. Poate s-ar face porumbul, dar numai daca da o ploaie zdravana in cel mult o saptamina-doua“, spune barbatul, oprindu-se din prasitul porumbului. Treaba pe care o considera cam inutila, dat fiind faptul ca n-a plouat zdravan pe acele locuri cam de mult timp, dar tot mai trage speranta.

„La oras, daca ai un bordei acolo ca sa stai, dai cu matura pe strada si tot cistigi, acolo, de-o bucata de piine, dar la tara, daca nu faci nimic, n-ai ce sa maninci. Mai am in batatura un cal, o vitea si niste pasari. Deocamdata umbla pe drum si mai maninca, dar de la toamna incolo… Ca si-n patul bate vintul“, afirma, cu amaraciune in glas, Marin Streche. Iar ca el gindeste tot satul, in frunte cu primarul.

Nici un bob de griu, fata de 3.600 kg/ha anul trecut

Primarul Virvorului, Nicolae Tabacu, sustine ca anul 2002 este dezastruos pentru agricultura comunei: „Anul acesta, de pe cele 2.454 ha cultivate cu griu nu vom recolta absolut nimic. Asta pentru ca de un an incoace n-a plouat decit de doua ori, iar precipitatiile au fost nesemnificative pentru solul uscat. Calamitate 100% sint si cele 45 ha cu orz si 74 ha cu rapita pentru ulei. Iar porumbul va fi si el terminat daca nu va ploua in cel mult doua saptamini“.

Situatia pare cu atit mai cumplita cu cit anul 2001 a fost unul cu recolte record la Virvor: peste 3.600 kg/ha la griu si mai mult de 4.000 kg/ ha la porumb boabe. Dar asta a fost anul trecut. Parca avind o presimtire, localnicii – sau macar unii dintre ei – si-au mai pastrat cite ceva prin hambare, dar proviziile se vor termina in curind.

„La nivelul comunei avem peste 700 de capete de vite, cai si mai multi, dar nu stim ce ne vom face cu aceste animale, care sint mindria noastra. Nici macar finul nu putem sa-l recoltam, ca e mic si nu-l prinde coasa“, a spus primarul Tabacu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS