13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCei doi directori ai Spitalului Judetean Slatina au inceput razboiul impotriva „vechii garzi“

Cei doi directori ai Spitalului Judetean Slatina au inceput razboiul impotriva „vechii garzi“

• Pentru inceput, accesul in unitate a fost restrictionat ca la carte • Cea mai grea actiune: limpezirea situatiei a noua doctori cu delegatie din spital

Holurile Spitalului Judetean din Slatina „gazduiesc“ de citeva saptamini sedinte ad-hoc initiate de personalul unitatii. Motivul? Masurile luate de noua conducere. Cea mai tinara conducere a unui spitalul din tara (limita maxima de virsta este 35 de ani) este croita sa spele imaginea de „cartier general“ al mitei si al favorurilor de orice fel, care s-a impamintenit in constiinta slatinenilor. Desi au vazut deja cit este de greu sa conduci o asemenea unitate, cei doi medici care au preluat friiele spitalului slatinean din 17 aprilie, dr. Florin Paraschiva – director general, si dr. Sorin Lesnic, director adjunct, sint hotariti sa nu dea inapoi de la actiunile demarate pina acum.

Inceputul a fost dat de limitarea drastica a accesului populatiei in spital. Circulatia in unitate se face acum doar intr-un interval orar bine stabilit (14.00-16.00), vizitatorii au halate, iar apartinatorii bolnavilor internati intra doar dupa consultarea prealabila – prin telefon, de la poarta – a medicului de sectie.

Directorul general, dr. Florin Paraschiva, spune ca aceste masuri trebuia luate cu mult timp inainte, lucru prevazut de altfel si de legislatia sanitara in vigoare: „Nu incercam decit sa facem ordine si curatenie in acest spital, nimic altceva“.

Primii nemultumiti de aceste masuri au fost chiar medicii de la unele sectii. Ei au pierdut astfel favorurile pe care le obtineau de la sutele de persoane pe care le consultau in spital si nu in cabinetele special amenajate din Policlinica (din Ambulatoriu).

Razboiul cu „vechea garda“

Cea mai grea decizie a fost insa demararea actiunii de limpezire a situatiei a nu mai putin de noua doctori din spital, toti sefi de sectii, care isi desfasoara activitatea in mod ilegal. Cunoscuti de toata lumea, cei noua – care s-au ales cu tot felul de supranume datorita „eternitatii“ lor in posturi („feudali“, „intangibili“, „vechea garda“ s.a.) – se afla in aceasta postura din ianuarie 2001. De fapt, situatia este mult mai incilcita decit pare la prima vedere.

Totul a inceput prin 1992, cind cei noua medici au fost numiti in posturile respective cu delegatie, pe o perioada de patru ani. La expirarea termenului, in 1996, Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean Slatina a hotarit prelungirea delegatiei pina la noi precizari de la Ministerul Sanatatii. Care precizari au sosit, sub forma Normelor de ocupare a posturilor din spitale prin concurs sau cu delegatie (Ordinul MS nr. 698/2001), abia… anul trecut! Dar conducerea de atunci a spitalului, aflata mina in mina cu „vechea garda“, nu a tinut cont de ele si a lasat buba sa se coaca.

Directorul actual al spitalului, dr. Florin Paraschiva, a declarat ca toti doctorii implicati in aceasta situatie ocupa functiile din prezent in mod ilegal. Practic, ei nu ar mai fi trebuit sa fie platiti de anul trecut. Pentru a face in sfirsit lumina in acest caz, conducerea Spitalului Judetean Slatina a transmis Ministerului Sanatatii si Familiei, in cursul saptaminii trecute, o adresa oficiala prin care solicita reglementarea situatiei in acest caz.

Aflind de mutarile celor doi directori, „batrinii“ spitalului, adica doctorii care se stiu cu ocaua mica, au trecut la tot felul de tertipuri si presiuni. Si nu ne referim aici la micile „miscari de picioare“, ci la interventii facute direct la sursa, adica la minister. Noua conducere a spitalului slatinean este insa decisa sa nu renunte la lupta. Florin Paraschiva a declarat ca, in eventualitatea in care ordinele de la MSF vor mentiona ca medicii in cauza ocupa posturile respective legal („pe viata“, cum se stipuleaza intr-un document din domeniu) si nu cu delegatie, atunci va fi sesizat Corpul de Control al primului ministru.

Daca insa oficialii ministerului vor recunoaste starea de nelegalitate a celor noua si vor mentiona ca ei se afla in functiile respective cu delegatie, situatia se va rezolva de la sine.

„In acest caz se va organiza concurs in termen de sase luni pentru ocuparea posturilor in cauza, respectiv cele de sefi de sectie“. Pina ieri nu se primise nici un raspuns de la MSF. In solutionarea acestui caz aparent alambicat se pare ca se va implica si Colegiul Medicilor Olt. Astfel, in aceste zile, reprezentantii sai vor inainta, la rindul lor, o adresa catre MSF pentru limpezirea situatiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS