23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuma Anica si Biserica din Dilga

Muma Anica si Biserica din Dilga

Imbatrinita inainte de vreme si zguduita de toate bolile din lume, Ana Balasa, muma Anica, cum ii spun oamenii din sat, si-a pus in gind sa daruiasca satului in care s-a nascut o biserica. Lucrare mare, cheltuiala multa, indaratnicie si neincredere cit cuprinde sint doar citeva din gindurile care nu-i mai dadeau pace. Femeie saraca dintr-un neam sarac, muma Anica nu si-a pus prea mari sperante in darnicia consatenilor, care de fiecare nevoie religioasa trebuia sa mearga pina la Calopar sa-si caute de cele sfinte.

Ca sa-i adune la altar pe localnici, intr-o clasa de la scoala paraginita si nefolosita din sat, a amenajat o sala de clasa cu tot ceea ce trebuie pentru ca preotul Lucian Cretean sa slujeasca, iar consatenii sa asculte Sfinta Liturghie acolo unde au invatat primele slove. Batrina si-a luat bocceluta si a plecat in tara sa stringa bani pentru marea lucrare. La Iasi a gasit o femeie cu suflet, Melania Voicu, care a donat pamintul pe care mai tirziu s-a pus piatra de temelie a Bisericii cu hramul Sfintul Dumitru. A mers la cersit din oras in oras si a stat cu mina intinsa la poarta minastirilor, unde vizitatorii darnici au pus in palma batrinei banutul care va sta la temelia Bisericii din Dilga.

In primavara, muma Anica si-a vazut visul cu ochii: Sfintia Sa Nicodim Gorjanul a venit la Dilga, a sfintit locul si a pus piatra de temelie pe locul unde se vor auzi murmurate rugaciunile enoriasilor din sat. Vazind ca batrina credincioasa nu glumeste, autoritatile locale au hotarit sa se implice. Beneficiarii ajutorului social, conform Legii 416, vor lucra la construirea bisericii, pina cind se vor termina banii adunati cu mare truda de muma Anica. Oameni care au plecat din sat si si-au rostuit bine economiile au slabit punga si-au folosit cunostintele si au rostuit cimentul si piatra pentru turnarea fundatiei. O parte din bugetul Primariei Calopar va fi alocat in fiecare an bisericii, iar cind banii se vor termina, muma Anica isi va lua traistuta si va pleca din nou in lume sa cerseasca pentru Casa Domnului, unde se vor odihni sufletele prigonite de vremi si de oameni.

• Pagina realizata de Mioara DRAGALINA si Ana IANCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS