23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBeneficiarii ajutorului social puteau sa-l bage in faliment pe primar

Beneficiarii ajutorului social puteau sa-l bage in faliment pe primar

Aparitia Legii 416/2001, conform careia oamenii vitregiti de soarta erau ajutati de guvern sa nu moara de foame, a insemnat un pas inainte in ceea ce priveste asumarea raspunderii statului fata de cetatenii aflati in dificultate. Banii primiti de familiile beneficiare ale respectivei legi erau destinati achizitionarii de alimente strict necesare supravietuirii de pe o zi pe alta. Ca nu intotdeauna s-a intimplat asa si ca in multe cazuri ei au fost cheltuiti pe tutun si pe alcool este o alta poveste care tine de responsabilitatea sau iresponsabilitatea acestor familii. Citeva luni, lucrurile au mers ca pe sfoara, in sensul ca fondurile banesti din care se faceau platile veneau, oamenii le incasau si se duceau sa achite datoriile facute la pravaliile satesti. La sate, obiceiul patronilor confruntati cu lipsa lichiditatilor este acela de a da produse pe datorie pina le vin oamenilor pensiile sau ajutoarele sociale. Numai ca, de ceva timp, in unele sate s-a sistat plata ajutorului social din lipsa de fonduri, iar unii patroni au ramas cu marfa vinduta si cu lista cu datorii.

In primavara aceasta, familia primarului din Valea Stanciului, Alexandru Vlad, a hotarit sa-si deschida un magazin satesc. In comuna se facusera deja 432 de dosare de ajutor social care insumau 350 de milioane de lei pe o luna. Daca macar jumatate din persoanele indreptatite sa primeasca ajutor faceau cumparaturile de la magazinul familiei, cifra vinzarilor ar fi depasit binisor 150 de milioane de lei pe luna.

Proverbul care spune ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la tirg s-a potrivit si la Valea Stanciului pentru ca, din luna aprilie, s-a sistat plata ajutorului social, iar magazinul familiei primarului a intrat in degringolada. La deschiderea magazinului, la recomandarea fiului sau, primarul a acceptat ca vinzatoare o tinerica din sat, Georgeta Daniela Chiriac, care s-a aratat dispusa sa-si prelungeasca programul in functie de dorintele clientilor. Dupa nici macar o luna, la facutul inventarului, s-a constatat o lipsa din gestiune de peste 40 de milioane de lei, bani pe care vinzatoarea sustinea ca sint la cei care au cumparat pe datorie, pina la incasarea ajutorului social. De aici a inceput un adevarat razboi intre primar si vinzatoarea care tocmai se amorezase subit de un copil in clasa a VII-a .

Primarul zice ca isi asuma pierderile, dar o roaga pe Daniela sa identifice persoanele de pe lista datornicilor

„Am auzit ca fata aia care a fost la magazin la fiul meu a luat pastile din cauza mea, dar nu este adevarat. Nu am amenintat-o niciodata de cind am descoperit ca nu avea bani in casa, ci doar am rugat-o sa-i identifice pe cei de pe lista datornicilor ca ii notase cu porecle si nu cu numele lor adevarate. Ea a mai luat pastile si alta data, asa ca eu cred ca are ceva in neregula. Nu am amenintat-o cu puscaria ca nici nu avea carte de munca. Din toata suma am recuperat o mare parte si acum mai sint de recuperat 8,4 milioane de lei, pe care, daca nu voi putea sa le string, le voi suporta eu. Nu am cunoscut-o mai demult, dar dupa ce mi-a facut necazul voia sa fuga din sat si eu am adus-o acasa cu politia. Are un comportament cam ciudat ca am auzit ca s-a maritat cu un copil de 14 ani. De ziua ei, mi-a spus lumea, a chefuit la magazinul meu cu prietenul ei si cu toti tiganii care-si luau ce-si doreau din rafturi, asa ca eu cred ca banii care mai sint de recuperat i-a mincat ea. Sa nu scrieti despre asta in ziar, mai bine scrieti despre realizari, ca noi cu oamenii care beneficiaza de ajutor am facut curat in comuna. Eu nu mai am nici o incurcatura acum, ca m-am inteles cu fratii ei.“

Daca dragostea e curata,nu conteaza virsta

Daniela Chiriac, de 20 de ani, dupa ce a intrat in conflict deschis cu afacerea primarului, s-a aperiat atit de tare incit a luat un pumn de pastile si a fost internata de urgenta la Spitalul din Segarcea. Dupa ce si-a revenit s-a consolat cu gindul, s-a confesat prietenului sau de 14 ani cu care crede ca a si fost maritata vreo doua saptamini si a hotarit sa dispara de acasa sa i se stearga urmele. Visul fetii era sa ajunga in Moldova, unde urma sa-si traiasca povestea de iubire. N-a fost sa se intimple asa pentru ca primarul a „a mirosit“ complotul si a dus-o la parinti.

„Nu am vindut numai eu la magazin ca avea si baiatul primarului cheie, si nevasta. El mi-a zis sa dau pe datorie si acum nu mai recunoaste. Am vindut si de 78 de milioane de lei, dar ce sa fac eu acum daca oamenii nu mai recunosc ca au luat marfa. Eu am fost maritata cu prietenul meu care este in clasa a VII-a, dar m-am dezmaritat ca nu a mai vrut mama lui sa ne lase. Minte ca eu nu am vrut sa plec in Moldova. Voiam sa plecam doar pina la Craiova. Eu nu am luat marfa decit de un milion de lei, ca tot el mi-a zis ca-mi da marfa pina la salariu. Vrea sa-i aduc eu din sat banii, dar sint unii care nu au de unde sa plateasca. Prima data am luat pastile ca sa vad si eu cum este, iar acum am luat multe ca ma speria ca ma baga in puscarie.“

Ca a luat sau nu banii, ca a dat sau nu pe datorie nu mai poate sa stabileasca nimeni. Politia din comuna a stabilit doar ca Daniela nu a fost angajata cu carte de munca si nu are nici o responsabilitate asupra gestiunii magazinului. Cit despre comportamentul labil al acestei fete, era de dorit ca macar primarul sa-l cunoasca daca tot a vrut sa faca afaceri cu ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS