9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlina-Nicoleta Rosoga - „Drum printre cuvinte“

Alina-Nicoleta Rosoga – „Drum printre cuvinte“

Alina-Nicoleta Rosoga, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National „Fratii Buzesti“ din Craiova, a debutat recent cu volumul de poezie „Drum printre cuvinte“. Volumul are 105 pagini si a aparut in Editura MJM. Lectorul cartii este criticul literar Marian Barbu, profesor la Colegiul National „Fratii Buzesti“. Alina-Nicoleta Rosoga a publicat frecvent in revista Gorjeanul si, dupa propria-i marturisire, scrie din clasa a VII-a. Ea s-a nascut in localitatea Turburea (Gorj) si este fiica invatatorului Marcel Rosoga care, asa cum rezulta din texte, i-a fost inclusiv mentor spiritual.

Poeziile Alinei penduleaza intre traditionalism si modernism. Este neoromantica, amprenta feminina fiind pe deplin vizibila. De asemenea, nu lipseste influenta eminesciana si, uneori, se manifesta ca „intransigenta mimata“: „Umbrele serii / au plecat sub cuvinte. / A ramas / Lumina cerului / ca un mugure / de foc mistuit. / Noi o privim / in tremurul lin de ape“ („Reculegere“).

Poezia Alinei nu este fixata pe deplin stilistic, iar avalansele comparatiilor sint de-a dreptul „suparatoare“ din punct de vedere estetic. In „Drum printre cuvinte“ cititorul, chiar neavizat, are posibilitatea sa intilneasca suficient de multe cuvinte din poezia ultimei parti a secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului trecut. Autoarea a imprumutat elegant din pesimismul lui Bacovia si din „trairile“ altor poeti ca Arghezi, V. Voiculescu etc.

Cu toate acestea, autoarea are si versuri frumoase, de sensibilitate nedisimulata, versuri care promit „dezertarea din ideile fixe“: „Am zidit Biserica in mine / ca sa-i pot numara ingerii“, „Poate ca tarziul ce se clatina / Ma inspaimanta“, „Doamne, ma ceri din nou la miez de noapte“, „Intunericul cu bratele moarte“, „Cu mainile amare de culoare / Soarele rasare gandind / Pe buzele tale.“, „Toamna tarzie / Zbor plapand de albina.“, „Timpul s-a oprit sa respire“.

Nu este nimic de reprosat in ceea ce priveste lecturarea poeziei traditionaliste, insa este de preferat ca Alina sa lectureze toate stilurile poeziei contemporane nationale si universale si… vorba celebrului estetician Croce: „Sa traiesti cum scrii si sa scrii cum traiesti!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS