22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Pelerin prin statul angelic. Muntele Athos“

„Pelerin prin statul angelic. Muntele Athos“

Acum o saptamina, peisajul editorial craiovean s-a imbogatit cu inca un titlu: „Pelerin prin statul angelic. Muntele Athos“ (Editura „Morin“), parca la concurenta cu alte titluri de carti de senzatie prezente la Tirgul International de Carte de la Bucuresti.

Contrar asteptarilor celor care-l cunosc destul de bine, Pompiliu Selea (caci despre el este vorba), de altfel un remarcabil manager in materie de restaurante, hoteluri si bucatarii, in loc sa ne ofere un Tratat culinar sau o carte din domeniul activitatii sale (a fost, pe rind, ospatar, sef de sala, sef de cofetarie si sef de restaurant, in prezent ocupind functia de director general al SC JIUL Craiova), ne „rasfata“ cu o carte „grea“, cu pretentii, de teologie, despre Sfintul Munte Athos.

Asa cum Dante ne calauzea prin Infern, Pompiliu Selea ne chinuie gindurile in cele 266 de pagini, presarate cu o „ploaie“ de fotografii, in care chipul sau este omniprezent.

Am fi salutat cu bucurie aparitia acestei carti daca n-am fi avut urmatoarea nedumerire: este carte de autor sau antologie?

Afirmam aceasta deoarece el isi asaza, cu emfaza, numele pe coperta, in interior figurind un glosar de termeni teologici, o culegere de poezie religioasa (in care face greseala ca doua poezii ale lui Eminescu sa i le atribuie lui… Tudor Nedelcea?!…), istoricul manastirii, detalii despre viata monahala etc.

Daca P. Selea se poate scuza ca nu cunoaste regulile elementare de editare ca si prevederile Legii dreptului de autor, ne-am fi asteptat ca Editura „Morin“ sa ne lamureasca ce este, de fapt, acest volum: o antologie, o compilatie sau o carte de autor?…

In acest context, drumul fiind deschis, ne asteptam ca, miine-poimiine, Gigi Netoiu sa scrie o carte metafizica, iar Dinel Staicu un Tratat de estetica sau de teoria literaturii.

Amin!

P.S. Salutam totusi initiativa domnului Pompiliu Selea (un om generos, elevat, cu multe calitati) de a „ctitori“, in aceasta vara, o biserica (in stil maramuresean) in „raiul“ vilelor de la Rinca, unde marii miliardari sa aiba loc de reculegere si inchinaciune. Caci despre spovedanie, nici vorba!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS