5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBaile Sacelu - un Techirghiol al Olteniei

Baile Sacelu – un Techirghiol al Olteniei

Despre apele de la Baile Sacelu, oamenii locului povestesc ca erau cunoscute de pe vremea lui Burebista si chiar Imparatul Domitian al Romei s-ar fi bucurat de efectul lor terapeutic. Denumirea li se trage de la boierul Dumitrache Seceleanu, care si-a dat seama ce valoare au izvoarele care treceau prin gradinile satenilor, distrugindu-le culturile. El a cumparat toate terenurile unde se afla acum bazinele si a pus bazele viitoarei statiuni. Specialistii spun despre Sacelu ca este un „Techirghiol al Olteniei“ si chiar mai mult decit atit, pentru ca apa din aceste izvoare are calitati unice.

Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena reprezenta pe vremuri ziua in care se deschidea sezonul la Baile Sacelu. Localnicii spun ca momentul era marcat de o serbare cimpeneasca din care nu lipseau muzica populara si horele. Baile erau deschise publicului pina la sfirsitul lunii septembrie, iar daca toamna era lunga si calduroasa, chiar pina la inceputul lunii noiembrie. Efectul terapeutic al celor 84 de izvoare de pe raza localitatii a fost cunoscut si de daci, iar cuceritorii romani au profitat, la rindul lor, de proprietatile apelor de la Sacelu.

Imparatul Domitian, aflat intr-o campanie de cucerire a Daciei, se pare ca s-ar fi tratat la Sacelu. Arheologii care au studiat zona au gasit conducte de ceramica arsa prin care apele izvoarelor erau duse intr-un punct numit de localnici Turita. Aici, romanii au construit terme publice, dar si unele rezervate oamenilor instariti. Cel care a pus bazele statiunii Sacelu de astazi a fost boierul Dumitrache Seceleanu, care a cumparat in anul 1840 paminturile din zona si a ridicat un stabiliment. Cei care au cercetat istoria locului spun ca in zona au fost ridicate mici incaperi cu cite doua cazi din lemn de brad in care stateau cei care doreau sa se trateze. Boierul a avut aceasta idee dupa ce el insusi s-a tratat de o boala reumatica. Dupa moartea boierului, care nu a avut urmasi, statiunea a trecut in proprietatea boierului Stefan Sadoveanu prin casatoria acestuia cu o nepoata a lui Seceleanu. Boierul Sadoveanu si-a adus propria contributie la dezvoltarea statiunii, modernizind si extinzind stabilimentul ridicat de predecesorul sau. In 1886, Sacelu a fost declarata statiune de stat si a intrat in posesia Ministerului de Interne, iar o suta de ani mai tirziu a inceput construirea Bailor Sacelu in forma actuala, cu bazine, baza de tratament, cantina si spatii de cazare. In 1996, Compania Nationala a Lignitului Oltenia a cumparat statiunea de la Oficiul Judetean de Turism, contra sumei de 2,7 miliarde de lei.

La Sacelu vin sa se trateze doctorii din Eforie, Govora si Caciulata

Cele patru bazine ale statiunii au fiecare cite un nume: „Sadoveanu“, „Tamaduirea“, „Lumina“ si „Doctor Haznas“, dupa numele celui care a descoperit calitatile terapeutice ale namolului de la Sacelu. Acesta in combinatie cu efectul apelor minerale au transformat statiunea intr-un „Techirghiol al Olteniei“, cum ii spun unii specialisti.

Localnicii povestesc ca la Sacelu vin oameni din toata tara, inclusiv doctori din statiunile Caciulata, Govora si Eforie. Apele minerale clorosodice si sulfoiodurate de aici trateaza afectiuni reumatice, neurologice, ginecologice si oftalmologice. In apropierea Bailor mai exista un izvor cu „ apa caciulata“, cum ii spun localnicii, indicata pentru bolnavii de stomac. Capacitatea de cazare a Bailor Sacelu nu este foarte mare, dar multi dintre cei care doresc sa se trateze vin zilnic din diferite colturi ale judetului.

„Apele de aici au un efect terapeutic extraordinar, iar compozitia chimica a fost studiata ani de-a rindul de specialisti. In multe privinte sint mai bune decit apele de la Govora sau Caciulata“, a spus profesorul Vasile Popescu.

Profesorul Vasile Popescu – istoria vie a statiunii Sacelu

Daca vrei sa afli cit mai multe lucruri despre efectul apelor de la Sacelu, dar si despre istoria localitatii, localnicii te indreapta catre un singur om: Vasile Popescu, profesor de geologie – geografie. Profesorul are 73 de ani si acum este pensionar, dar asta nu-l impiedica sa-si continue pasiunea care l-a tinut o viata. Desi a urmat o facultate de specialitate si ar fi putut face cercetare in orice alta parte a tarii, Vasile Popescu a ales sa studieze izvoarele de la Sacelu, lucru pe care-l face de peste 50 de ani.

„M-a pasionat istoria locului si unicitatea apelor de aici inca de la 20 de ani, cind eram pedagog. Am urmat apoi o facultate, dar dupa terminarea ei m-am intors sa fiu profesor in localitate si sa-mi continuu studiul“, a spus profesorul. Cercetarile sale au fost de natura geologica, geografica, etnografica si arheologica, astfel ca Vasile Popescu a devenit un fel de istorie vie a locului. El stie fiecare izvor de pe dealurile Sacelului si compozitia chimica a apelor. Vasile Popescu a facut chiar o descoperire in ceea ce priveste apele din bazinele statiunii. Profesorul a observat ca in doua dintre ele, in anumite perioade ale anului, apa isi schimba culoarea.

„In bazinul «Sadoveanu», apa capata culoarea violet-inchis. Aceasta schimbare se produce doar in perioada 1 iulie – 31 august. Dupa un timp, apa redevine verde-albastrie si atunci se face violeta cea din bazinul «Tamaduirea». Am studiat fenomenul si l-am semnalat si specialistilor si s-a ajuns la concluzia ca in perioadele respective efectul terapeutic al apei este si mai mare“, a mai spus Vasile Popescu. Profesorul povesteste cu modestie despre descoperirea sa si despre toata munca de cercetare pe care a facut-o. Singurul sau regret este ca nu a reusit sa-si gaseasca un discipol caruia sa-i transmita pasiunea pentru cercetarea acestui loc binecuvintat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS