19.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum sa-ti cumperi un conac!

Cum sa-ti cumperi un conac!

Conacul lui Chirculescu, asezat in extravilanul localitatii Podari, la umbra padurii ce incepe din marginea fermei Greaca, a stirnit pofte si discutii interminabile. Dupa ce au fost confiscate, conacul impreuna cu paminturile lui Chirculescu au trecut in administrarea SC AGROIND Craiova.

Directorul societatii, inginerul Calota, a rivnit de mai mult timp la conacul boierului, mai ales ca stia ca de fostele IAS se va alege praful si pulberea.

Dupa aparitia Legii 10/2001, lege prin care fostii proprietari sau mostenitorii acestora puteau sa-si revendice bunurile confiscate fara titlu, mostenitorul Dinu Saftoiu a depus notificare la sediul AGROIND SA Craiova, prin care a cerut conacul inapoi. Din momentul in care a fost depusa notificarea, societatea comerciala nu mai avea voie sa instraineze nici un bun ce facea parte din fostul conac boieresc pina la lamurirea situatiei. Numai ca dupa aparitia legii, citiva angajati ai AGROIND s-au rostuit cu un SRL pe care l-au botezat GREACA SRL.

In martie 2002, societatea AGROIND Craiova, al carei director este inginerul Calota, si GREACA SRL, al carei actionar este tot ing. Calota, au incheiat un contract de vinzare-cumparare prin care conacul in suprafata de 375,07 mp construiti si 17.124 mp teren pe care se afla constructia au trecut in proprietatea SRL-ului.

Primarul comunei Podari, Constantin Ghiorghita, sustine ca, de fapt, directorul de la AGROIND Craiova a vindut conacul ce se afla in proprietatea statului propriului SRL. In actele notariale se specifica faptul ca factura in care este trecut pretul vinzarii a fost emisa cu opt luni inainte de data autentificarii actului de vinzare-cumparare, iar pretul obtinut de SC AGROIND – de 262.985.990 lei – a fost folosit pentru scoaterea de sub sechestru a bunului vindut.

Dupa cum se stie, nici un bun aflat sub sechestru nu poate fi vindut de proprietarul lui, ci doar de unitatea care a instituit sechestrul. Asa cum sint intocmite actele notariale, reiese ca AGROIND a emis factura de vinzare a conacului in iulie 2001 si a incasat banii in martie 2002, dupa care i-a folosit pentru a scoate conacul de sub sechestrul Directiei Generale a Finantelor Publice-Administratia Financiara Craiova.

Daca toate aceste lucruri au sau nu legatura cu penalul, vor stabili sau nu alte organe. Dorind sa prezentam si punctul de vedere al directorului Calota, ne-am izbit de refuzul categoric al acestuia, motivat de faptul ca de un an este suparat pe ziarul nostru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS