11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoua frunze de loboda si o legatura de musetel - sansa de a minca o piine

Doua frunze de loboda si o legatura de musetel – sansa de a minca o piine

Mafia pietelor, cea mai buna masa, cel mai bun vad, cerere si oferta – sint cuvinte total necunoscute batrinilor care vin in piete cu cite un cos in care aduna citeva verdeturi, oua sau seminte de dovleac. Pe ei nu-i intereseaza decit sa gaseasca un colt de masa liber, sa-si vinda marfa, iar dupa ce-si platesc biletul de autobuz sa le mai ramina bani macar de-o piine.

Administratia Pietelor din Tirgu Jiu a infiintat, in urma cu o saptamina, un sector social destinat acestora. Pe citeva din mesele respective, comerciantii isi pot expune marfa fara sa plateasca taxa. In zilele de joi si duminica, sectorul este ocupat de batrini care-si scot cu grija din plase doua-trei oua, citeva frunze de loboda sau cite o sticluta cu bulion. Ei le asaza pe un colt de masa si-si indeamna clientii sa le cumpere: „Ia, doamna, de aici niste lobode ca le dau ieftin, 2.000 de lei gramajoara. Hai, doamna, ca nu gasesti cu mai putin, ia-le si cu 1.500 de lei“, isi indeamna o batrinica clienta.

Fiecare batrin de la mesele sociale are povestea sa, iar motivul pentru care acestia vin la piata este unul singur: intentia de a scoate citeva zeci de mii de lei pentru o piine, un litru de ulei sau o punga de zahar.

„Se vede imediat cine vine in piata ca sa faca afaceri mari si sa invirta milioane sau doar ca sa nu moara de foame. Sectorul social este destinat in primul rind veteranilor de razboi sau vaduvelor, batrini amariti care, daca ar plati 25.000-30.000 de lei pe zi pentru o masa, nu ar mai avea bani nici de autobuz sa se intoarca acasa“, a spus Ion Nasarimba, administratorul Pietei Centrale.

„Vind musetel cu 1.000 de lei legatura, dar oamenii spun ca e scump“

Batrinii care vin la mesele sociale nu sint pretentiosi. Ei impart cite trei-patru aceeasi masa si nici nu se cearta pe clienti.

„Am venit azi-dimineata cu plasuta si ma invirteam pe aici. Nu stiam unde sa ma asez si mi-au dat locul asta. Am citeva rasaduri de sfecla care mi-au mai ramas dupa ce am pus eu in gradina. Am gasit si citeva oua pe care cer 2.000 de lei, dar nu prea mi le cumpara nimeni“, a spus Ioana Buzuloiu, de 63 de ani, din Balesti. Veniturile celor care vin la aceste mese sint pensii de urmas sau de veterani si nu depasesc citeva sute de mii de lei.

„De mic copil vin la piata cu ce gasesc prin gradina. Trebuie sa fac si eu rost de bani sa-mi iau o piine. Vind musetel cu 1.000 de lei legatura, dar oamenii spun ca e scump. Cu plantele astea pentru ceaiuri e mai simplu ca le iau de pe cimpuri. De acasa nu am ce sa iau sa vind. De azi-dimineata am vindut de 15.000 de lei. Autobuzul costa dus-intors 20.000 de lei. Sper sa mai vind citeva buchete de musetel“, a spus Fima Rosoiu, de 66 de ani, din Cornesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS