24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDetasamentul 405 al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ - inainte de Afganistan

Detasamentul 405 al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ – inainte de Afganistan

Detasamentul 405 al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ a primit ordinul de plecare in misiunea de sprijinire a pacii – „Enduring Freedom“ – din Afganistan. Data limita de pregatire propriu-zisa este astazi, cind are loc si vizita medicala preliminara, in urma careia se vor cunoaste cei 405 militari care vor participa la operatiunea respectiva, incepind cu 1 iulie 2002. Ieri au fost prezentate doua exercitii de pregatire si instruire specifica a militarilor, avind ca scop paza si apararea unui obiectiv si escortarea unui convoi cu ajutoare umanitare.

Etapa de pregatire a militarilor a inceput pe 16 februarie 2002. Peste 670 de tineri, avind ca medie de virsta 29 de ani, au urmat un program intens de instructie, in timpul caruia au fost evaluati si verificati periodic. Criteriile dupa care au fost admisi pentru misiunea din Afganistan au fost urmatoarele: exprimarea in scris a dorintei de a participa la misiune, sa aiba cel putin un an de experienta in misiuni de acest gen, calificativele obtinute in ultimul an sa fie bune si foarte bune, sa nu fie implicati in procese de urmarire penala, sa nu aiba probleme familiale serioase si sa accepte conditiile de pregatire si desfasurare a misiunii.

Militarii care au reusit sa treaca de testele medicale au avut de sustinut doua probe eliminatorii, una constind in pregatirea de specialitate, iar cealalta in cunoasterea unei limbi straine (de preferinta engleza). Au fost notati de la 1 la 10 si, in functie de clasamentul final, 440 de militari au fost selectati sa continue instructia pina la selectia finala. In urma vizitei medicale de astazi vor fi alesi cei 405 militari care vor pleca luna viitoare in Afganistan.

Datele probabile de plecare in misiune sint: pentru tehnica militara – 10 -12 iunie, pentru personal – 25 iunie. Cele 85 de transportoare blindate de infanterie si autospeciale vor fi trimise la Constanta pe calea ferata, de unde vor fi imbarcate pe o fregata, iar de aici preluate de nave de zbor pina in Afganistan. Personalul militar va avea la dispozitie doua avioane Hercules, care vor decola de la Craiova si Otopeni. Data sosirii in teatrul operational din Afganistan va fi 29 iunie, urmind ca pe 1 iulie romanii sa-si inceapa misiunea.

O misiune in care pericolele ii vor astepta la tot pasul

O data instalata tabara militara, romanii vor fi nevoiti sa se adapteze conditiilor specifice zonei si misiunii. Ei nu vor fi feriti de pericole, nefiind excluse confruntari directe cu fortele talibane. Asistenta medicala a militarilor va fi asigurata de un medic sef si un pluton sanitar, iar pentru probleme deosebite militarilor romani li se vor acorda ingrijirile necesare in spitalul american amplasat in apropiere.

Din punct de vedere al conditiilor climaterice, o problema deosebita o va constitui vintul, care in aceasta perioada este foarte puternic si angreneaza o cantitate mare de praf, fiind necesare masuri speciale de protectie. Un alt pericol il constituie cimpurile de mine, existind chiar zone in care accesul este interzis.

O boala necunoscuta intr-o tara necunoscuta

Sindromul vomitatului de iarna reprezinta un alt motiv pentru care militarii romani vor fi nevoiti sa ia masuri de precautie deosebite. Acest sindrom a fost de curind depistat la militari care au activat in cadrul batalionului britanic mobilizat in zona de conflict din Afganistan. Cauza bolii nu a fost descoperita si nici antidotul, iar simptomele sint: dureri de stomac, varsaturi. Militarii romani au fost avertizati din timp asupra acestui pericol, urmind sa fie vaccinati preventiv.

In ciuda riscurilor la care se vor expune, romanii nu s-au lasat descurajati, un motiv in plus fiind recompensa financiara. In timpul misiunii in Afganistan, pe linga solda militara, diurna stabilita va fi de 40 de dolari pe zi pentru ofiteri si 30 pentru subofiteri. De asemenea, in caz de deces sau raniri grave (amputari de membre), fiecare militar roman va fi asigurat cu suma de 20.000 de dolari.

Vor pleca peste o luna. Nu se stie cind se vor intoarce. Si nici citi. Cert este ca o tara intreaga ii va astepta si 405 familii le vor duce dorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS