22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnalizele de laborator sint gratuite doar pentru cei care apuca

Analizele de laborator sint gratuite doar pentru cei care apuca

• Copiii, diabeticii, bolnavii de cancer si cei cu afectiuni ale singelui beneficiaza de analize medicale gratuite doar in primele 10 -12 zile ale fiecarei luni, desi legea le garanteaza asistenta medicala gratuita pe intreaga perioada a bolii

Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) a elaborat, in urma cu citiva ani, programe de sanatate menite sa usureze suferintele bolnavilor atinsi de maladii pe cit de grave, pe atit de costisitoare. Un astfel de program prevede asistenta medicala gratuita pentru diabetici, bolnavii de cancer, SIDA, TBC etc. MSF se obliga sa asigure fondurile necesare pentru investigatii, raminind ca restul (printre care contravaloarea medicamentelor si analizelor de laborator) – adica grosul cheltuielilor – sa fie acoperite de Casa de Asigurari de Sanatate.

Din pacate, de la an la an, aceste fonduri au continuat sa scada, obligind indeosebi laboratoarele spitalelor sa limiteze drastic numarul analizelor efectuate gratuit. In aceasta situatie, cel mai mult au de suferit bolnavii, obligati sa plateasca din propriul buzunar contravaloarea analizelor sau sa astepte pina luna urmatoare cind se „elibereaza“ banii de la CAS.

Doar 25 la suta dintre pacientii indreptatiti beneficiaza de gratuitate

La Spitalul Municipal „Filantropia“, de exemplu, din 22 mai nu s-au mai efectuat analize medicale gratuit pentru categoriile de bolnavi care beneficiaza de gratuitate, pentru ca a fost epuizat plafonul stabilit de CAS.

„In mod normal, terminam acesti bani in 10-12 zile. Luna aceasta a fost o situatie mai speciala, pentru ca am avut vreo sase zile nelucratoare, din cauza Pastelui, astfel incit banii ne-au ajuns pina pe 22-23, in conditiile in care numarul pacientilor a fost limitat la 25 pe zi. Inainte de a fi introduse aceste plafoane aveam si 100 de pacienti. Acum ii sfatuim sa vina in primele zile ale lunii viitoare si sa-si procure din timp bon de ordine ca sa li se poata face gratuit aceste analize“, a precizat dr. Mihaela Baltes, seful Laboratorului Clinic al Spitalului „Filantropia“.

Dr. Baltes a mai spus ca situatia se agraveaza de la un an la altul, fondurile alocate fiind diminuate progresiv: „La solicitarea Casei de Asigurari de Sanatate am trimis la inceputul acestui an o situatie cu fondurile necesare. Era vorba de 250 – 300 de milioane de lei, din care am primit in baza noului contract – cadru doar 150 de milioane, adica mai putin cu 50 de milioane decit in cursul anului trecut. Nu este posibil asa ceva. Laboratorul deserveste policlinica de adulti si de copii, dar si diferitele sectii ale spitalui, dintre care hematologia este singura de acest profil din toata zona Olteniei“.

Dr. Elena Dumitrascu, directorul CAS Dolj, a apreciat ca indreptatite plingerile medicilor si pacientilor deopotriva si a dat vina, ca de obicei, pe fondurile mici repartizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS